Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bensinbolag riskerar böter: ”En gedigen summa”

Publicerad 20 oktober 2021
Ett svenskt bränslebolag riskerar böter från Energimyndigheten för att ha missat klimatmålen. Men beslutet ligger än så länge några veckor bort.

Bensinbolagen måste sedan några år tillbaka blanda in biobränsle i den bensin och diesel som säljs i Sverige. Tanken är att sänka utsläppen.

Bolagen ska också rapportera om de nått målen för reduktionsplikten eller inte till Energimyndigheten. I helgen avslöjade Sveriges Radio att ett större bensinbolag inte nått klimatmålen och därmed kan åka på en ”rejäl straffavgift”.

– Jag kan inte nämna slutsumman eftersom vi inte har beslutat om den än. Däremot kan jag säga att det är en gedigen summa, sa Pelle Derewecki, handläggare på Energimyndigheten, till Ekonomiekot Extra.

När programmet sändes var beslutet om avgiften inte fattat och bolaget hade inte fått skicka in egna synpunkter på beskedet. Nu bekräftar Energimyndighetens presschef Ola Westberg för Vi Bilägare att det handlar om Smart Energy Sweden Fuels AB som inte uppfyller kraven, men beslutet om eventuell straffavgift ligger enligt honom fortfarande ”några veckor bort”. Det finns dessutom möjlighet att sänka bötesbeloppet om missen beror på anledningar som bolaget inte kunnat påverka.

”Vi vill understryka att ärendet fortfarande bereds och vi har än så länge inte fattat något beslut om fastställd reduktionspliktsavgift”, skriver han i ett mejlsvar.

Fotnot: Vi Bilägare har sökt Smart Energy Sweden Fuels för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 21 oktober 2021 Hundter skrev: Jisses! 3x är…
  • 20 oktober 2021 Jisses! 3x är en gång för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.