Bild
Nästa artikel
Först på Vi Bilägare

Preems bensinreklam under lupp – Konsumentverket kräver svar

Publicerad 1 juli 2020
Preems reklamfilmer om bensin och diesel som har en viss del förnybart innehåll granskas nu av Konsumentverket.

Många mackkedjor slår sig nu för bröstet och gör reklam för olika typer av bensin och diesel med mindre klimatpåverkan än vanliga, fossila bränslen.

Ett av bolagen är Preem som säljer bränslen som kallas Evolution Bensin och Evolution Diesel. De marknadsförs intensivt på Youtube, i TV3 och i TV4.

Men efter att ha fått in flera anmälningar inleder nu Konsumentverket en granskning för att ta reda på hur det ligger till med alla uttalanden i reklamfilmerna. 

”Överdriver”

Konsumentverket hävdar att Preem överdriver den positiva miljöpåverkan som Evolution Bensin och Evolution Diesel har. En vanlig genomsnittskonsument som inte är särskilt insatt i hur olika bilar och bränslen fungerar kan därför missledas att tro att bränslena är helt fossilfria, enligt Konsumentverket.

I flera filmer beskriver Gunde Svan hur en gren i skogen kan bli till bensin eller diesel. Det kan få en vanlig konsument att tro att bränslet enbart består av förnybart innehåll när det i själva verket utgör en tillsats.

Läs också: Bakläxa för Skoda och Mitsubishi – laddbilarna inte tillräckligt "gröna"

Även om bränslena alltså kan ha en viss andel förnybart innehåll är Preems påståenden om miljöpåverkan för ospecifika, tycker Konsumentverket. Nu ges Preem möjlighet att svara på kritiken innan nästa steg tas.

Särskilda krav

Preem har i nuläget inga kommentarer till granskningen.

– Vi har inga kommentarer i dagsläget, utan fokuserar nu på att besvara yttrandet från Konsumentverket, säger Dani Backteg, presschef på Preem, till Vi Bilägare.

Konsumentverket och Reklamombudsmannen har särskilt högt ställda krav på företag som gör reklam med argument som har med miljön och klimatet att göra. Bilar får exempelvis inte marknadsföras som miljövänliga och den som använder miljöargument måste direkt och tydligt kunna styrka dem vetenskapligt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-07-01 10:04
Grosser

Preems greenwashing-budget verkar vara enormt stor.

#2 • 2020-07-01 11:51
lsoderlund

Ähhh, är ju politisk agenda som styr i bakgrunden. Själv tankar jag numera nästa uteslutande Preems Diesel i min dieselbil. Har märkt att den faktiskt drar mindre bränsle, känns starkare och bränner ur partikelfiltret mycket mindre än om jag tankar hos konkurrenterna. Är väl det som är skillnaden mellan slaktavfall (jobbigt för veganer med bil) och skogsavfall.

Bensinbilarna tankar jag dock på lite olika. Märker ingen skillnad bortsett från 95 vs 98.

#3 • 2020-07-01 13:25
Guran

Isoderlund, du har alltså en av de få Preemmackar som säljer Evolution+ diesel i din närhet? För det finns inte många mackar som säljer den soppan dom reklamerar så hårt för.
https://www.preem.se/privat/hitta-station/#mapPos=59_0958806460071%2C15_375472682052024&mapZoom=6&filters=f-1-25
Den ”vanliga” dieseln är samma smörja som alla andra fabrikat (kan innehålla vissa delar tallolje och skogsråvara baserad HVO)
Men du har kanske gått på deras bländande reklam?

#4 • 2020-07-01 18:09
Carl Trefalt

Gunde säger "ingenting är omöjligt".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.