Nästa artikel
OKQ8 fälls för "miljövänlig" biltvätt
Nyheter

OKQ8 fälls för "miljövänlig" biltvätt

Publicerad 18 mars 2020
Konsumentverket ger bakläxa till mackkedjan efter att ha kallat biltvätten för miljövänlig utan bevis.

Flera stora biltillverkare har i flera år marknadsfört sina modeller som ”miljövänliga” – och upprepade gånger fått bakläxa hos Konsumentverket.

Senast i raden bland företag som gjort samma tabbe är OKQ8 som i sin senaste reklamfilm kallar mackkedjans egna biltvättar för ”miljövänliga”. Det har Konsumentverket själva uppmärksammat – och nu får OKQ8 se till att ändra texten i marknadsföringen för att undvika vitesbelopp.

I texten skriver OKQ8 ”Tvätta snabbt, enkelt och miljövänligt”. Men problemet i det här fallet är att begreppet miljövänligt är vagt och inte tillräckligt specificerat. Enligt Konsumentverket måste företag som använder sig av den benämningen vara mycket mer detaljerade och tydliga kring vad som gör just den här produkten mer miljövänlig än någon annan.

”Ett allmänt hållet miljöpåstående om en viss produkt kan av genomsnittskonsumenten uppfattas som att det avser produktens totala miljöpåverkan. Näringsidkaren måste då precisera vilka miljöeffekter som åsyftas”, skriver Konsumentverket i sitt beslut.

Eftersom miljöargument enligt myndigheten har ett ”stort kommersiellt värde” bör därför särskilt höga krav ställas på att informationen som konsumenterna får ta del av är pålitlig och saklig. Den som inte är insatt kan därför tro att OKQ8:s biltvättar inte har någon miljöpåverkan alls.

Mackkedjan behöver nu precisera hur miljövänlig biltvätten är utifrån hela produktens livscykel och OKQ8 ges nu möjlighet att yttra sig om beslutet och även att ändra marknadsföringen. Annars hotar sanktioner i form av vite.

Vi har tidigare skrivit om hur exempelvis Skoda och Mitsubishi fällts av Konsumentverket efter att ha beskrivit sina modeller som gröna och klimatsmarta. Och redan 2009 fälldes en bilhandlare av Konsumentombudsmannen efter att ha kallat etanolbilen Renault Mégane för miljövänlig.

Fotnot: Vi har sökt OKQ8 för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.