Bild
Nästa artikel
Nyheter

Regeringens nya besked om förmånsbilarna

Publicerad 8 september 2021 (uppdaterad 8 september 2021)
Ett nytt och enklare sätt att räkna ut förmånsvärdet ska öppna för färre ”kreativa” tolkningar när det gäller elbilar och laddhybrider.

Den som valt en elbil eller laddhybrid som förmånsbil får en särskild ”rabatt” på förmånsvärdet. Bilens pris sätts nämligen ned till samma nivå som för en liknande bilmodell utan miljöteknik.

Men det här systemet har kritiserats från olika håll. Även om Skatteverket har sista ordet får biltillverkarna själva skicka in förslag på vilka modeller som är jämförbara vilket tar tid och öppnar för ”kreativa” tolkningar.

Nu har reglerna för förmånsbilar skärpts. Regeringen vill dessutom göra om nedsättningen av förmånsvärdet.

Enklare system

Tanken är nu att införa ett enklare system. Förmånsvärdet för batterielbilar sätts ned med ett särskilt schablonbelopp. Detsamma gäller för laddhybrider, vätgasbilar och gasbilar.

Etanolbilar och bensinhybrider får ingen nedsättning av bilpriset och lämnas därmed utan ”förmånsrabatt”.

”Därmed förenklas regelverket så att det blir mer förutsebart och enklare att tillämpa”, skriver regeringen.

”Det blir enklare och mer förutsägbart för alla parter”

Exakt hur stora schablonbeloppen blir är inte bestämt. De nya reglerna kan träda i kraft den 1 juli 2022, om förslaget går igenom. Det gäller bara bilar som registreras från och med då.

Redan i mars presenterade Skatteverket precis den här typen av förslag. Anledningen var att dagens regler är över 20 år gamla.

– Det drabbar framför allt arbetsgivare och anställda och med ett nytt regelverk kommer det bli enklare och mer förutsägbart för alla parter, sa Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.