Bild
Nästa artikel
Nyheter

Regeringen går vidare med dyrare förmånsbilar

Publicerad 2021-03-26 08:16 (uppdaterad 2021-03-26 08:17)
Redan om några månader kan nya tjänstebilar bli betydligt dyrare för föraren. Regeringen vill gå emot Skatteverkets förslag och införa ändringarna den 1 juli.

Regeringen vill göra det betydligt dyrare att ha förmånsbil. Idén är att det ska bli lika dyrt att ha förmånsbil som en privatägd bil, och de nya beräkningsreglerna föreslås träda i kraft redan den 1 juli.

De ska enbart gälla nya bilar som registreras från och med det datumet.

Förslaget har fått både ris och ros, visar en genomgång av remissvaren som Vi Bilägare gjort. Skatteverket har till exempel riktat hård kritik mot förslaget, bland annat eftersom det införs mitt i sommaren istället för vid nyår. Skatteverket har tagit fram ett annat förslag.

Men regeringen vill inte vänta med att införa de nya reglerna och har nu lämnat in en proposition som riksdagen ska ta ställning till. De nya förmånsreglerna kan införas redan den 1 juli om förslaget klubbas igenom.

Ändringarna kommer innebära att billigare förmånsbilar blir betydligt dyrare än i dag för föraren. Samtidigt slår förslaget inte alls lika hårt mot dyrare förmånsbilar – de kan i själva verket bli billigare än i dag.

I år beräknas skatteintäkterna öka med omkring 150 miljoner kronor på grund av de nya reglerna, enligt regeringen. På några års sikt beräknas förslaget öka skatteintäkterna med 2,3 miljarder kronor per år.

Läs också: Nya reglerna gynnar miljonbilar – slår mot billiga elbilar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.