Nästa artikel
Regeringen vill satsa 400 miljoner på vägnätet
Nyheter

Regeringen vill satsa 400 miljoner på vägnätet

Publicerad 15 september 2023 (uppdaterad 15 september 2023)
En ny satsning på att reparera dåliga vägar beskrivs som otillräcklig av Transportföretagen.

I flera år har det kommit larmrapporter om läget för det svenska vägnätet. Många vägar är slitna och i akut behov av upprustning, särskilt när trafiken ökar.

Nu presenterar regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna en satsning på 300 miljoner kronor under 2024 och 2025 för de statliga vägarna. 

Utöver det går 100 miljoner till underhåll av enskilda vägar som drabbats hårt av den senaste tidens oväder, och som vägföreningar kan söka.

– Regeringen tillför nu extra medel för att även enskilda väghållare som uppbär bidrag för sin väghållning ska kunna söka ersättning för särskilda driftåtgärder, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Enligt branschorganisationen Transportföretagen är satsningen inte tillräcklig.

– Mer än var tredje statlig väg i Sverige är i mycket dåligt skick och underhållsskulden fortsätter växa. Det är bra att regeringen satsar 300 miljoner extra på de statliga vägarna och 100 miljoner extra nästa år på de enskilda vägarna, men tyvärr är läget så illa att det är långt ifrån tillräckligt, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 17 september 2023 Med en industrifientlig…
  • 17 september 2023 J.L skrev: Tidölagsgänget…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.