Nästa artikel
Här är de bästa och sämsta vägarna i Sverige
Nyheter

Här är de bästa och sämsta vägarna i Sverige

Publicerad 20 juli 2017
Motormännens vägombud har nu rapporterat in årets mätningar av vägkvaliteten i Sverige. Skillnaden mellan norr och söder är fortfarande stor och vägarna i Norrbotten är i sämst skick i hela landet.
Vägytans kvalitet har ett direkt samband med olycksfrekvensen, men förstås också med komfort, buller och fordonsslitage. Motormännens vägombud har kört 8 650 mil på svenska vägar med mätinstrument som känner av vibrationer och gropar i vägarna. Den sammanställda datan visar att skillnaden på vägkvalitet i norra och södra delarna av landet är stor. Av de 20 sämsta länsvägarna ligger 19 norr om Dalälven. Och både det sämsta europavägsavsnittet, på E45, och den sämsta riksvägen, väg 97, går i Norrbotten.

– En bra vägstandard är en förutsättning för tillgänglighet i områden där bilen ofta är det enda alternativet. Nedprioriteringar och otillräckliga resurser till vägarna ökar bara på det avståndshandikapp som redan finns i gles- och landsbygden. Dåliga vägar ökar klyftan mellan stad och landsbygd - därför är vi mycket kritiska till att regeringen inte ens satsar medel på vägunderhåll så att det täcker inflationen, samtidigt som skatterna på bilismen höjs, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

Överlag är däremot det svenska vägnätet i ganska bra skick enligt rapporten. Är du nyfiken på hur vägnätets kvalitet ser ut i någon särskild del av landet så Motormännen publicerat en interaktiv karta.

Diskutera: Vilken väg tycker du är sämst i Sverige?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-07-20 09:29
Hackenbush

Jag visste inte att det finns bra vägar i Sverige.

#2 • 2017-07-20 11:21
Swemba

Och så undrar en del varför det är så populärt med SUV och andra förhöjda bilar med fyrhjulsdrift, längre fjädringsväg och grövre däck.

#3 • 2017-07-20 11:34
Hackenbush

En del behöver ju inte tro att de deltar i en Mad Max-film när de är ute och kör.

#4 • Uppdaterat: 2017-07-20 11:42
Swemba

En del behöver inte vara avundsjuk på andras bilval.

#5 • 2017-07-20 11:44
Hackenbush

En del är mycket nöjda med sina bilval och är inte ett dugg avundsjuka.

#6 • 2017-07-20 11:49
pinjong

En del förleds att tro att vägarna är bättre än de faktiskt är eftersom en del bara får köra i 80 km/tim på dem.

#7 • 2017-07-20 13:43
Styggavargen

Swemba, hur många bor norr om Dalälven? Tror du på fullt allvar att SUV och några centimeter är avgörande för att köra bilen på det svenska vägnätet. Svara mig ärligt nu! Själv har jag kört igenom hela Sverige, Norge och Danmark och vissa delar av Finland med en vanlig bil (typ Audi 80 osv) och aldrig haft några som helst problem. Även kört på campingplatser och en del på grusvägar, och natur camping inga som helst problem.

#8 • 2017-07-20 13:47
Tvärnit

Det heter ung och vacker o fläckvis okysst! Vårat vägnät har tagit sådana kyssar att ja är man riktigt full i fan så går det väl att kryssa i mellan sprickor, gropar, sänkor och spår och vaska fram enskilda spottar av fin väg och sedan lägga ihop detta och påstå att vägnätets skick är ändock ganska bra.
Vägnätets skick den är en skam för ett I-land

#9 • 2017-07-20 14:26
Tvärnit

Styggavargen. Det har jag gjort och jag har tagit upp detta förr att faktiskt så äger SUV ett berättigande när man kommer norr om Dalälven.
Jag är glad att min bil för typen äger en hög markfrigång för i jisses vilka usla vägar som jag har åkt på uppe i Hälsingland och så allt djurliv på det. Det for mycket SUV däruppe och äldre Volvo förstås, en sportkittad bil kan i princip hälsa hem i dem trakterna, den är inte körbar och knappt en standard heller. Det gick på sina ställen inte att släppa vägen för en sekund, jag gjorde detta misstaget en gång ifrån Järvsö nedåt mot Hudiksvall och det small omgående så att det tog i ryggen på oss allihop och jag var helt säker på att bilen tagit stryk. Bilen höll men att jag säger då det.

#a • 2017-07-20 16:22
Focus

Vore ju bra om en del SUV-ägare flyttade norrut för där finns det plats att parkera och köra vilket man inte klarar söderut med inrutade p-platser och mycket trafik.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.