Island har minst antal omkomna i trafiken.

Nästa artikel
Här finns de säkraste och farligaste vägarna
Nyheter

Här finns de säkraste och farligaste vägarna

Publicerad 3 augusti 2023 (uppdaterad 16 augusti 2023)

Island har minst antal omkomna i trafiken.

Undersökning visar på de säkraste och farligaste vägarna i världen. Sverige är i topp tre för säkraste vägar.

En undersökning har gjorts av det amerikanska bildelningsföretaget Finn. De har utfört undersökningen på OECD-länder som har 38 medlemsländer. De har använt sig av FN:s HDI-index (mänsklig utveckling) som används för att mäta utvecklingen av till exempel inkomst, utbildning med mera.

Efter att de länder med för lite data har sållats bort finns det 27 länder kvar.

Det landet med de allra säkraste vägarna var Nederländerna som får ett betyg på 7,86 utav 10. Vilket innebär att de hade bäst sammanlagda betyg i alla kategorier.

På plats två kommer vår granne Norge med 7,47 poäng. Efter det är det vår tur men med en delad tredjeplats med Estland. Både Sverige och Estland fick 7,42 poäng. Anledningen till Sveriges plats på listan berodde främst på en hög bältesanvändning och ett fåtal dödsfall i trafiken. Medan Estlands rankning berodde på en låg trafiknivå och en låg procent av rattfylleri.

”USA har några av de farligaste vägarna dels på grund av rattfylleri.”

En av kategorierna som mättes var antalet dödsfall i trafikolyckor. Landet med minst antal dödsfall var Island med 2,05 omkomna för var 100 000 person. Sedan kom Norge på andra plats med 2,12 och Schweiz med 2,25.

På andra sidan av undersökningen har vi de länder som gjorde sämst i från sig. Det sämsta landet när man sammanlägger alla kategorier var Argentina med poäng på 1,65/10. Några av anledningarna till det låga resultatet var sätesbältesanvändningen. Endast 43,6 procent använder sätesbältet i Argentina. Trafik nivån är även väldigt hög och vägarna dåligt underhållna.

På andra plats kommer USA med 2,53 poäng. Mycket berodde på rattfylleri eftersom 29 procent av alla dödsfall berodde på alkoholkonsumtion. I USA har man även väldigt höga hastighetsbegränsningar och körkort kan man ta redan vid 16 år.

Tredjeplats står Grekland för med 3,85 poäng. Främst är det bältesanvändningen som bidrar till de låga poängen då endast 72 procent använder bälte. De hade även ett högt antal dödsfall i trafiken. 8,31 omkomna per 100 000 personer.

Men Grekland är inte ett av de länder med högst dödstalssiffror. De står Saudiarabien för med 35,94 omkomna per 100 000 personer, vilket är 27 fler personer än medelvärdet på 8,57. Några av anledningarna till de låga siffrorna kan bero på att bränslepriset är väldigt lågt i landet och många har råd att köra snabba superbilar dagligen. 

Sedan kommer Thailand med 32,21 dödsfall per 100 000 personer. En stor anledning är att många kör motorcyklar och mopeder där man är mindre skyddad i en olycka plus att användningen av hjälm är låg. Till sist kommer Malaysia med 22,48 dödsfall per 100 000 personer.

Värt att notera är att Thailand och Saudiarabien inte är med på listan över farligaste vägarna över lag eftersom det inte fanns data för alla kategorier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 4 augusti 2023 En tredjeplats är hedrande…
  • 3 augusti 2023 Man får 10 gånger mer…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.