Nästa artikel
Ny rapport slår fast: Många svenska vägar i uselt skick
Nyheter

Ny rapport slår fast: Många svenska vägar i uselt skick

Publicerad 20 april 2023 (uppdaterad 20 april 2023)
En stor del av de svenska vägarna håller dålig kvalitet – och pengarna räcker inte ens för att upprätthålla dagens nivå, enligt en ny analys.

Standarden på många svenska vägar är riktigt dålig, och de investeringar som ska göras räcker inte ens för att säkerställa dagens låga nivå.

Det hävdar branschorganisationen Transportföretagen i en årlig granskning. Den visar bland annat att mer än var tionde statlig väg är i mycket dåligt skick.

Andelen vägar som uppges vara i mycket dåligt skick har visserligen minskat från 13 till 11 procent sedan 2020. Men andelen vägar som är i dåligt skick har samtidigt ökat från 17 till 23 procent.

Resultatet uppges vara särskilt illa i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Om vägarna blir sämre och inte repareras finns risk att hastigheten sänks, enligt Transportföretagen.

– Tillväxten och utvecklingen i Sverige är helt beroende av en god framkomlighet för att kunna transportera både människor och varor på ett konkurrenskraftigt sätt. Investeringar och ett ökat vägunderhåll är därför helt nödvändiga, säger organisationens vd Marcus Dahlsten.

Så gjordes analysen
  • Transportföretagens analys av vägarnas kvalitet görs av företaget Salbo AI.
  • Till grund för undersökningen ligger bland annat vägytemätningar och livslängdsanalyser.
  • Siffrorna gäller 2022.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 20 april 2023 Ja du LC, på den tiden…
  • 20 april 2023 Så går det när man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.