Nästa artikel
Här finns Sveriges sämsta vägar: ”Knakar i fogarna”
Nyheter

Här finns Sveriges sämsta vägar: ”Knakar i fogarna”

Publicerad 26 januari 2021
En ny rapport avslöjar att en stor del av det svenska vägnätet är i mycket dåligt skick.

Många svenska vägar är i uselt skick och behöver rustas upp omgående, enligt en analys som branschorganisationen Transportföretagen gjort. Totalt uppges 12,7 procent av de statliga vägarna vara i mycket dåligt skick.

När vägunderhållet blir eftersatt ökar den så kallade underhållsskulden som i dag beräknas uppgå till 19,7 miljarder kronor. Den kan öka till 42 miljarder 2030 om inget görs, enligt rapporten, som tar hänsyn till ojämnheter i längsled och tvärled samt vägens beräknade livslängd.

– Sveriges vägnät knakar i fogarna och vi måste kraftigt öka resurserna till vägunderhållet. Sverige är ett till ytan stort land som hålls samman av ett omfattande transportnätverk, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Läs också: Ny rapport gör klart: Svenska vägar allt sämre

Sämst i mellersta Sverige

Den högsta andelen mycket dålig väg finns i region Mitt medan region Öst har lägst andel. Du kan se exakta siffror för alla län och vägtyper i kartan och diagrammen här intill.

De allra flesta vägar som klassas som mycket dåliga är vanliga landsvägar och riksvägar. Bland större 2+1-vägar och motorvägar klassas är bara fem procent i mycket dåligt tillstånd, men å andra sidan klassas över 30 procent av dessa vägar som ”dåligt skick”.

”Det innebär att många av dessa vägar närmar sig underhållsstandardens gränsvärden och kmomer behöva underhåll inom en relativt snar framtid”, står det i rapporten.

Den högsta andelen mycket dålig väg finns i region Mitt

Transportföretagen vill att resurserna för att underhålla och reparera vägbeläggningen ökar från 3 till 5,4 miljarder kronor per år, eller till över 7 miljarder per år för att minimera underhållsskulden. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.