Bild
Nästa artikel
Högsäsong för potthål – men svårt få ersättning

Högsäsong för potthål – men svårt få ersättning

Nyheter

Mild vinter ger mycket högre risk för allvarliga skador på vägarna.

Årets vinter har i många delar av landet varit mild med många temperaturförändringar och mycket regn. Det ger sämsta möjliga förutsättningar för vägnätet – och ökar risken för potthål, skriver TT.

Eftersom asfalt inte är helt tät sipprar det ned vatten som sedan fryser vilket gör att asfalten expanderar och spricker och de redan befintliga skadorna på vägen blir värre.

– Det är klart att det är kostsamt och ju fler perioder med temperaturer kring nollan, desto mer äter det pengar. Det man tjänar in på färre plogtillfällen får man betala genom det här, säger Stefan Styffe, nationell samordnare vid Trafikverket, till TT.

Så här års är risken för tjällossning, tjälskador och potthål extra hög och med vädret som varit den här vintern ökar alltså risken ytterligare.

Det är svårt att få ersättning för skador på bilen som uppkommit när du exempelvis kört i ett stort potthål. Det finns en blankett för att söka ersättning och skadestånd på Trafikverkets hemsida. Kravet är att Trafikverket eller någon entreprenör ”orsakat skadan genom vårdslöshet”.

”Det kan alltså innebära att man inte får någon ersättning trots att skador uppkommer och trots att de i något avseende har att göra med våra drift- och underhållsåtgärder”, skriver Trafikverket.

Taggar: Nyheter
Här är risken störst för tjälskador

• Vägar med dålig bärighet
• Övergång mellan väg och bro
• Övergång från skog till åker eller bergsskärning till platt mark
• Vid vägtrummor
• Vägavsnitt med otillräcklig avvattning av vägen

Källa: Trafikverket

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.