Nästa artikel
Regeringen inför böter för mobil i bil
Nyheter

Regeringen inför böter för mobil i bil

Publicerad 28 oktober 2013 (uppdaterad 29 oktober 2013)
Regeringen skärper reglerna för användning av mobiltelefon under bilkörning. Från och med den 1 december kan böter delas ut.

Den bilförare som använder mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt riskerar snart att bötfällas, enligt den regelskärpning som regeringen inför i trafikförordningen.

Med de skärpta reglerna vill regeringen förtydliga att bilförare till exempel inte får sms:a eller prata i mobiltelefon om det samtidigt påverkar körningen negativt.

Beslutet innebär däremot inte att all användning av mobiltelefon bakom ratten blir förbjudet, men exakt vad som blir tillåtet eller inte tillåtet är oklart.

"Enligt de nya reglerna får förare av motordrivna fordon endast ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om det inte inverkar menligt på körningen. Förare som ägnar sig åt sådana aktiviteter under körning riskerar att få penningböter", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen har fått uppdraget att informera om de nya reglerna för mobilanvändning, som träder i kraft från och med den 1 december 2013.

Diskutera: Vad tycker du om regeländringen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-10-28 17:25
trasten

Därför att dom som har makten i Sverige gärna kör och pratar samtidigt!

#2 • 2013-10-28 18:12
keoh

Varför inte ta med alla fordonsförare i lagen?

#3 • 2013-10-28 18:43
Focus

Det står tämligen klart att SMS:ande under körning kan räknas in som inverkar menligt på körningen. Resten lär bli svårt att bevisa om de inte tas på bar gärning. Ingen lär väl visa upp sin nalle i bilen, dessutom är det svårt att se in i en bil. Det är likt svenska myndigheter att införa förbud som ställer till hårklyverier och dessutom är svåra att övervaka.

#4 • 2013-10-28 18:47
erifog

Blir inte alla förare menligt sämre förare av att prata eller SMS:a under körning? Tester visar i alla fall det. Tror som nedanstående, att det är beslutande politiker som inte vill sluta prata i mobilen när de kör.

Gärna vindkraft, gärna invandring, gärna mobilförbud - "but not in my back yard"...

#5 • 2013-10-28 18:56
L.swenson@telia.com

Lika farligt med en tjatig passagerare som lägger sej i körningen,eller hur?

#6 • 2013-10-28 20:03
Hardyman

Detta är ett steg i rätt riktning. Inget förbud, men böter om det inverkar menligt på körningen. Jag förutsätter att polisen kan ge böter på allt som inverkar menligt på körningen. T ex dricka kaffe, sminka sej, läsa karta, käka hamburgare eller korv, livlig diskussion med passageraren m.m. Listan kan göras lång.
Handen på hjärtat ärade bilister. Har ni inte nån gång gjort nåt annat vid ratten som inverkar menligt på körningen?
Kan vi inte alla försöka att bättra oss lite i trafiken så sparar vi mycket liv o lidande.

#7 • 2013-10-28 20:03
Gäst (ej verifierad)

Bra!

Uppfriskande att man inte faller för den av slaskpressen drivna kampanjen mot mobilprat utan att man istället låter förnuftet segra.

Mer poliser på vägarna som bötfäller/plockar körkorten av usla förare istället. Straffa de som inte ägnar sig åt bilkörning, om det är mobilanvändande eller att fippla med navigatorn är ovidkommande.

#8 • 2013-10-28 20:06
quattron

Vi som håller till på vägarna ser varje dag vilka som håller på och fibblar med en mobil, antingen vinglar, bromsar, glömmer gasa de eller värre kör på någon medtrafikant eller fotgängare. Jag tror inte konstapeln lär ha särskilt svårt att hitta sådana, det finns tyvärr alldeles för många. Mötte själv en fullastad flisbil på min sida på en smal väg, mobilen i högsta hugg och sms:ade såg det ut som. Sen dess hurrar jag för detta förslag. Det största problemet är inte att snacka i telefon utan att sitta och skriva. Då försvinner ju både tanke och syn in i telefonen, det är fullständig hjärnblödning.

#9 • 2013-10-28 23:52
Ople

Fårskallar är ni allihopa!
Vad har blivit bättre med införandet av böter någonsin?
Det värsta du kan göra som förare i av ett fordon är att bli avsugen, ha ett skrikande spädbarn bredvid, ha två ungar som bråkar mil efter mil, precis fått en p-böter, vara notoriskt sen, ha huvudvärk, vara gammal och envis trots förnuft och syn lämnat dig för flera år sedan, vara i klimakteriet, trött, arg, bli hånad av din fru för din bilkörning osv Ska vi ha böter för dessa också? Själv skulle jag stoppa varenda gubbkeps på vägarna då de alltid ligger i fel fil och bestämmer hastigheten åt andra och bjuder på 10 km/h extra säkerhet. Jag smsar, läser tidningen och kollar blocket om tillfälle erbjuds i trafiken och det ska inte några jvla pensionärer med noll simultanförmåga hindra mig från. Så det luddiga med lagen kallas för sunt förnuft, något som 40-talister sällan behövt utsättas för i gamla SosseSverige.

#a • 2013-10-28 23:58
Ople

Ber om ursäkt för tidigare inlägg.
Jag glömde nämna kvinnor bakom ratten. De skryter dagligen om sin simultankapacitet men jag har aldrig någonsin sett en kvinna kolla döda vinkeln eller backspegeln innan ett filbyte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.