Nästa artikel
Regeringen vill inte förbjuda mobil
Nyheter

Regeringen vill inte förbjuda mobil

Publicerad 7 mars 2013 (uppdaterad 8 mars 2013)
Trafikutskottet tycker att en lag som förbjuder mobilanvändning i bilen behövs, men regeringen håller inte med om att det skulle hjälpa.

Huruvida man ska få använda sig av sin mobiltelefon när man sitter bakom ratten eller inte är en het potatis. För tillfället har vi ingen lag som förbjuder mobilanvändning i bilen i Sverige, men det är vi relativt ensamma om. Alla andra länder i EU har redan lagar som till exempel ställ krav på handsfree.

Nu har riksdagens trafikutskott tagit ställning mot mobilanvändande bakom ratten, efter att alla riksdagens oppositionspartier, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har lämnat in motioner för ett förbud.

Trafikutskottet tycker att kommunikationsteknik, till exempel mobiltelefoner, tar uppmärksamhet från själva bilkörningen, vilket hotar trafiksäkerheten. Att skicka och läsa sms är ett exempel på sådant som kräver hög koncentration och tar uppmärksamhet från trafiken, enligt trafikutskottet.

De fyra regeringspartierna har dock reserverat sig mot ställningstagandet. Enligt regeringen visar forskning att förbud inte har någon effekt på trafiksäkerheten. Istället vill man se över trafikförordningen i kombination med att öka förares medvetenhet om riskerna med att använda mobilen när man kör bil.

Diskutera: Tycker du att ett mobilförbud behövs?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-07 15:07
nisseste

Nej absolut inte det vore ett allvarligt intrång i ungdomarnas sociala liv.

#2 • Uppdaterat: 2013-03-07 15:35
Arbu11

Nissesta, jag är själv ungdom och kan lova dig att det inte bara är ungdomar som kör bil och smsar/ringer! Jag skulle tro att den kategori som smsar/ringer mest bakom ratten är medelålders man eller kvinna, och inte alls ungdomar som du verkar tro.

#3 • Uppdaterat: 2013-03-07 17:12
Leif Larsson (ej verifierad)

För en del är mobiltelefonen vad nappen är för bebisen.

#4 • Uppdaterat: 2013-03-07 18:44
maki (ej verifierad)

Man borde stoppa användning av telefoner i bilar ! Även U-länder har förbud ! Men dom ( regering ) väntar tills folk börjar krascha och dö pga körning och telefon användning.
Vilket idioti ! ! !

#5 • Uppdaterat: 2013-03-07 20:36
Lars_A

I går rände en BMW in i en annan bil i Laholm sedan föraren (av BMW:n) försökt byta radiokanal. Sådana kanalbyten måste absolut bannlysas! Vald kanal vid start gäller!

#6 • Uppdaterat: 2013-03-07 23:25
mcregor (ej verifierad)

Jag är alltid lika förvånad över att det är så många som absolut måste ringa precis när dom satt sig i bilen och börjat köra... Det är troligen en egeninitierad uppringning och inget inkommande samtal man besvarat...
Och när dom manövrerar på en parkering med telefonen i ena handen och den andra på ratten i försök att svänga bilen tvärt...inte helt lätt när ratten slår tillbaka en bit varje gång man får släppa den för att ta nytt grepp...:) Men släppa telefonen - icke...

#7 • Uppdaterat: 2013-03-08 07:12
VW Polo 2012

Man sänker hastighetsbegränsningarna. Man kollar nykterheten. Besiktigar bilarna varje år. Sommar o vinterdäck bla bla.... MEN PRATA I MOBILEN DET ÄR HELT OK! TÄNK OM!

#8 • Uppdaterat: 2013-03-08 08:19
Hackenbush

"öka förares medvetenhet om riskerna med att använda mobilen när man kör bil."

Herre jesus, varenda vuxen människa som har körkort vet väl att om man fipplar med telefonen så utgör det en risk det är bara det att de struntar i risken och knappar ändå. Vad är det för muppar vi har i regeringen som tror att genom att säga "aja baja" till telefonpratande bilister skall få dem att sluta. Det är ju rena kindergarten

#9 • Uppdaterat: 2013-03-08 10:28
LC4ever

Trafikverkets Noll-vision är ju rena skämtet!
Förbjuda dubbdäck och tillåta mobiltelefoni utan handsfree, jo det är ju åtgärder för att minska olyckorna.
Men vi kan sänka hastigheten lite till, för det sparar ju liv, BULLSHIT!

Blev i dag omkörd på motorvägen av en BMW i hög fart. Lite senare står denna bil nästan stilla i högerfältet. Tvingar alla att väja och trycka ut den tunga trafiken i vänsterfältet.
Vad sysslar denna förare med, jo hon sitter och pillar på sin mobiltelefon.
FÖRBJUD!

#a • Uppdaterat: 2013-03-08 10:47
Swemba

Håller med regeringen. Om 10 år kanske det är helt andra saker som stjäl vår uppmärksamhet. Ett mobiltelefonförbud är alldeles för specifikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.