Nästa artikel
Rapportera en "tomgångsfuskare" – tjäna 4 700 kronor
Nyheter

Rapportera en "tomgångsfuskare" – tjäna 4 700 kronor

Publicerad 16 januari 2020
Här är städerna som kan belöna dig som skvallrar på en tomgångsbilist.

Så här års är det inte ovanligt att se bilar stå på tomgång, oftast för att föraren ska hålla värmen och inte behöva frysa. De flesta kommuner har ett förbud mot att stå på tomgång längre än en minut, men det är knappast något polisen har resurser att övervaka.

Två amerikanska delstater, New York och District of Columbia, har dock infört ett nytt system där allmänheten kan rapportera bilister som står på tomgång i onödan.

I New York kan den som "skvallrar" på en tomgångsfuskare som sedan åker fast dessutom få ordentligt betalt: 25 procent av bötessumman, som sträcker sig från 350 till 2 000 dollar för en bilist som stått med bilen på i onödan flera gånger tidigare. Det motsvarar mellan 800 och 4 700 kronor. Men enligt reglerna är det bara transportbilar och bussar som kan rapporteras på det här sättet, inte privatbilister.

Den som rapporterar en bilist som står på tomgång i onödan behöver dock lägga lite tid på själva rapporten. I Disctrict of Columbia behövs bland annat två bilder på bilen och det finns olika regler för hur länge allmänheten måste vänta innan rapporten kan skickas in beroende på hur kallt det är.

Att införa möjlighet att rapportera "tomgångsbovar" är dock inget som verkar vara aktuellt i Stockholm.

– Jag tror generellt inte på att skapa angiverisystem som gjorts i USA gällande tomgångskörning. Det här ansvaret ska ligga på samhället, inte på privatpersoner, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) till Vi Bilägare.

– Däremot skulle jag gärna se att kommunerna själva fick möjlighet att bevaka trafiken, och till exempel kontrollera att regler kring tomgångskörning, hastighetsbegränsningar, dubbdäcksförbud och miljözoner efterlevs. Det skulle både leda till att polisen avlastades och istället kunde fokusera på annan typ av brottslighet, och bidra till en bättre regelefterlevnad, fortsätter han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-01-16 16:06
107Carlsson

Kan för en gångs skull hålla med Helldén

#2 • 2020-01-16 16:22
Elbilisten

Detta är ju en konflikt mellan luftkvalitè och chaufförers arbetsmiljö. Hur mycket vill bussresenärer frysa? Jag undrar om det även är förbjudet med bränsledrivna värmare typ oljepannor. Krav på rening gäller ju iaf i EU bara på de avgaser som kommer från motorn.

#3 • 2020-01-16 18:34
1

Väldigt många gubbar som puttrar med sina dieselmotorer nu för tiden. Jag påpekar alltid att de gör fel, de blir alltid sura, jag har alltid rätt, de har alltid fel. Skulle tycka mycket om ett sådant angiverisystem, men det skulle då innefatta alla fordon.

#4 • 2020-01-16 19:47
Styggavargen

Många i USA sätter väl bilen på tomgång på morgonen vintertid, sätter sig och äter sin frukost.. sedan är bilen varm och go när man skall ut till bilköerna på väg till jobbet.

#5 • 2020-01-16 21:11
Henrik M

Vargen: Det är ganska många som gör så här med....

#6 • 2020-01-17 11:53
Roger Skagerström1

Håller med Milky. Tänk sen bara på vilka följer det kan få med tanke på hur dumma i huvudet folk är. Nån ser någon fota ens bil - personen får stryk osv. Eftersom det är USA så skulle jag inte bli det minsta förvånad om nån skulle bli skjuten som en följd.

Man får en väldigt sur smak i munnen av angiveri med.

#7 • 2020-01-17 18:34
glimma-48

Minns tidigt 70-tal när alla bilar på det åkeri jag jobbade på vintertid varmkörde alla lastbilarna på gården medan vi drack medhavd kaffe med tilltugg till i fikarummet. Man kunde sen knappt hitta bilen p.g.a. de täta avgaserna.

#8 • 2020-01-17 18:37
bejje

Jag tycker att lagen är helt fel. Vissa måste i princip tomgångsköra. Nu för tiden har jag varmgarage så jag behöver i princip aldrig tomgångsköra så länge jag är hemma.

Men för nåt år sedan tillbaka, så hade jag inte garage, utan en helt vanlig parkeringsplats hemma och i södra Sverige som i Kalmar, så existerar inte eluttag vid parkeringsplatserna som det gör norröver. Anledningen är väl att det är så milt väder här att det inte anses behövas.

Men trots detta så finns det vintrar där det blir isigt och snö. Har dock inte hänt än denna vinter, men kan inträffa. Då har man en iskall bil, iskall motor och rutor med is på som är stenhård att det tar en evighet att få bort isen med en isskrapa, en skrapa som dessutom repar rutan med tiden.

Så vad jag gjorde på morgonen var att jag startade bilen, gick in och åt och sen gick jag ut. Då var bilen körklar.
Alternativet hade varit att starta bilen när jag väl skulle åka, men då stå i 10 minuter och skrapa samt att det inte är bra för motorn att köras iskall. Varför ska en lag säga att du ska minsann köra bilen iskall så att den slits extra mycket. Nej, det är en dålig lag.

Kan tillägga att jag bott uppe i Norrland där det varit kallare än -30 vissa vintrar. På mindre orter när man åkte till Ica så stod många bilar igång på parkeringen medans de var in och handlade, för vem vill lämna en bil ute i -34c? Bilen blir extremt snabbt svinkall och det blir mycket otrevligt på alla sätt och vis.

Var bara för ett par år sedan i Orsa i Dalarna runt jul. Blev kallare än -20c om jag minns rätt runt jul och dagarna efter. Åkte då på juldagen för att handla på Ica, ungefär hälften av bilarna stod igång medans folk var inne och handlade. Själv stängde jag av för jag skulle bara handla lite snabbt, men jag förstår dom som gör det.

#9 • Uppdaterat: 2020-01-17 22:38
John2008

En bra fråga är hur polis och försäkringsbolag ser på att ens bil försvinner medan den står på tomgång och man själv är på en helt annan plats.

Ordinarie parkeringsvakter borde kunna övervaka tomgångskörning, för som det är nu är polisen upptagna med annat och verkar inte alls intresserade av detta.

#a • 2020-01-21 11:04
Kanske

@John. Det är olagligt att lämna bilen med nycklarna i. Åtminstone fick jag lära mig det när jag tog körkort i början på 80-talet. Tror inte att det ändrats.
Med andra ord kan du få böter av polis dock inte av parkeringsvakt eftersom dessa inte får utfärda en bot.

Har du lämnat bilen med nyckeln i (t.ex. tomgångskörning för uppvärmning) kan du glömma att få ersättning av försäkringsbolaget.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.