Nästa artikel
Bilfågan: Nyttigt med tomgång?
Bilfrågan

Bilfågan: Nyttigt med tomgång?

Publicerad 18 november 2014 (uppdaterad 18 november 2014)
Är det bra för miljön att lämna sin dieselbil på tomgång? Vi bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Häromdagen stötte jag på två bilägare som båda två lät sina personbilsdieslar stå och gå på tomgång (det är för övrigt ett beteende som verkar bli vanligare) när de var inne på en mack och uträttade sina ärenden. Jag påpekade det olämpliga i att låta bilarna stå och gå med tanke på miljön, på att de som hävdar att bränslepriset är för lågt får vatten på sin kvarn samt att det även finns risk att bilarna stjäls och att ägarna då inte får ut nåt på försäkringen.

Naturligtvis blev båda irriterade över mitt påpekande och hävdade att en diesel mår bra av att stå och gå och att den då drar mindre bränsle än om de startas ideligen. Den ena, som var lastbilschaufför, menade att det var rent idioti att stänga av en diesel, just med tanke på miljön och bränsleförbrukningen. Båda menade att försäkringen naturligtvis täcker en eventuell stöld. Har de rätt?

Reinor Andersson

Svar:
Nej, dieselägarna har inte många rätt i sitt resonemang. Visserligen drar en personbilsdiesel väldigt lite bränsle på tomgång – det handlar om några deciliter i timmen – men är den avstängd drar den ju ingenting. Om det skulle gå åt mer bränsle när den startas än på tomgång skulle nog inte biltillverkarna förse sina moderna dieslar med stopp/startteknik – vilket bevisligen minskar förbrukningen i stadskörning.

Om en biltjuv skulle hitta en bil på tomgång och sticka med den, lär försäkringsbolaget inte bli så samarbetsvilligt. I försäkringsklausulerna finns något som heter aktsamhetskrav och för en bil innebär det att den ska vara låst och att nyckeln inte förvaras i anslutning till bilen. I Folksams regler står uttryckligen att ”försäkringen gäller inte om någon som har tillgång till fordonet använder det utan lov”. En olåst bil på tomgång kan ju sägas vara tillgänglig för vem som helst.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • Uppdaterat: 2014-11-18 07:40
Pi

Man är nog rätt blåögd om man tror att försäkringsbolaget utan vidare skulle betala ut ersättning för en bil som står obevakad, olåst och med motorn igång... F ö låter Mariannes svar också helt logiskt. Min lilla "miljö-diesel" drar ca: 0,6 l/t när den är varm men när man startar den kall på morgonen så indikerar färddatorn ca: 1,2 l/t så jag tror inte heller att det är nåt bra sätt att varmköra den på tomgång i samband med kallstart.
F ö kan jag inte anse att frågan var dum utan snarare svaren från de som lät sina bilar stå på tomgång vid macken.

#3 • 2014-11-18 07:44
1storstark

Jag kan tänka mig att en motor, som inte är byggd för start / stopp, släpper ut lite mera i startögonblicket och de som har bilen som arbetsplats kan dessutom få tänka på sin egen hälsa och tillåtas ha en jämn och behaglig temperatur i bilen. En bilmotor på tomgång är nog ingenting mot en buss eller lastbil som värmer upp och väntar på lufttryck till bromsarna. Traktorer och grävare som värmer upp hydrauloljan mm. Däremot de som lämnar motorn igång, lång tid, bara för att de inte ids stänga av, kan få sig en känga.

#4 • 2014-11-18 08:57
duccedriver

3 miljoner bilar i sverige som står på tomgång en timme per månad, 0.5 l x 3000000 blir 1500 kubikmeter, som motsvarar 3000 ton koldioxid........
Ja, jag vet, det är ingen vetenskaplig uträkning, men tanken är svindlande.
Förra gången marianne svarade på en liknande fråga, svarade hon att det var marginellt.
Har hon läst kommentarerna, och fattat?

Angående bilägarnas svar, kan jag bara säga att "vissa lever ensamma, och räknar med att dö ensamma".
Med det menar jag, att vi som har efterlevande, borde tänka efter........
I övrigt är jag ingen miljötaliban, när ekonomin tillåter kommer jag att köpa miljöbil, stänga motorn har jag råd till nu!

Lastbilar som läcker tryckluft kan repareras, min ställs på fredag, och tankarna är fulla på måndagen.
Dessutom har vi order på att inte varmköra, och stänga av för allt mer än 30 sek.
På vintern använder man värmare, om det finns.

#5 • 2014-11-18 09:49
Simon no1

Tycker inte frågan var så dum om frågeställaren har blivit utsatt för en irriterad förare (idiot) som hävdar att det är så det ligger till....

Dessa nötter har dessutom en viss förmåga av extrem lathet så de parkerar gärna en meter utanför dörren där de ska gå in, om inte detta är möjligt så stannar de gärna på en handikappruta eftersom dessa oftast ligger närmast dörren, de tror de äger hela världen och att de kan göra hur de vill :)

Det borde vara riktigt höga böter för dessa så att de lär sig en läxa de sent ska glömma :)

#6 • 2014-11-18 10:42
PREVIA

CO2 utsläppet från diesel är väl 3,03 kg per liter + minst 10 % för att pumpa upp,raffinera och få bränslet till pumpen. Men värst kanske är alla ämnen som inte är så hälsosamma som släpps ut när man står med motorn igång i onödan. Alla bilar som står i bilköer eller kör sakta med motorn igång i onödan mångdubblar utsläppen för bilar på tomgång. Tur att man har en bil som inte är med om detta då den rullar på eldrift i köerna och utförslöporna och nästan alltid stängs av vid fartminskning, vid trafikljusen osv.

#7 • 2014-11-18 11:42
Raphael

Det är bara en kall motor som släpper ut mer i startögonblicket och fram tills motorn är varm då avgasreningen börjar fungera ordentligt. Är motorn varm så inga problem att stänga av den och sedan köra igång den igen.. det som skiljer en motor med start-stopp från samma motor utan, det är att start-stopp har kraftigare doningar på generator och startmotor som gör att systemet klarar många fler starter, ett bra start-stopp system stannar motorn på inrullning mot stopp (PSA-gruppens gör det) och sedan startar när man trycker på gasen.

#8 • 2014-11-18 12:17
duccedriver

Ingen ide att hålla på och varmköra heller, då går motorn fisljummen längre tid,tar onödigt mycket soppa, och så klart högre utsläpp.
En halv minut räcker, sen köra snällt till den är varm, det blir den fortare då!

#9 • 2014-11-18 12:31
snabb95

x

#a • 2014-11-18 13:53
1storstark

Det är tillåtet att ta bilen till stugan, hälsa på vänner, åka till en fiskesjö, till och från jobbet, affären, dagis mm. mm. Man kan köra flera tusen mil per år, helt lagligt, men gå för tusan inte ut ur bilen. Då får du böta för utsläpp!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.