Nästa artikel
Räntan på väg upp – då kan privatleasing bli dyrare
Nyheter

Räntan på väg upp – då kan privatleasing bli dyrare

Publicerad 4 april 2022
Månadsavgiften för den som privatleasar sin bil kan höjas när räntorna är på väg upp. ”Man vet aldrig hur många kronor en procentuell förändring innebär”, säger Carl-Erik Stjernvall på M Sverige.

Att privatleasa sin bil istället för att köpa den kontant eller med lån blir allt vanligare. Köparna lockas med argument om ”trygghet” och ”enkelhet”, samtidigt som bilköparen inte behöver ta risken för andrahandsvärdet.

Men som Vi Bilägare tagit upp flera gånger tidigare finns flera risker med privatleasing som bilköparna behöver känna till. En av dem är att månadskostnaden bestäms av en rörlig ränta och den kan därför ändras beroende på om räntan höjs eller sänks, något som Riksförbundet M Sverige varnat för tidigare.

Den senaste månaden har det kommit flera varningar om att räntorna kan höjas senare i år som en följd av osäkerheten efter Rysslands invasion av Ukraina. Senast i raden är Handelsbanken som flaggar för att räntorna kan höjas och enligt Konjunkturinstitutet kan Riksbanken göra flera räntehöjningar under året.

”Det finns inget konsumentskydd att ta till är man hyr en bil i tre år”

Att månadsavgiften kan höjas beroende på höjd ränta ska absolut ses som en osäkerhet och en risk för bilägaren, enligt Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på M Sverige.

– Det finns inget konsumentskydd att ta till är man hyr en bil i tre år, utan allt måste framgå av avtalet. Dessutom ser avtalen olika ut, alla biltillverkare har sin variant kopplade till den egna kreditgivarens ränta eller någon annan, säger han.

Carl-Erik Stjernvall tar Volkswagen som exempel. Där används en så kallad basränta hos dotterbolaget Volkswagen Financial Services som utgångspunkt. Den fastställs en gång per månad och går att se på VWFS hemsida.

– Men man vet aldrig hur många kronor i månadshöjning en procentuell förändring innebär.

”Man vet aldrig hur många kronor i månadshöjning en procentuell förändring innebär”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

I bilannonser framgår sällan att månadsavgiften kan höjas vid en räntehöjning. Det är först i de finstilta villkoren eller på biltillverkarens frågor-och-svar-sida som det framgår att månadsavgiften kan ändras.
Men någon chockhöjning lär det inte bli, enligt Carl-Erik Stjernvall.

– Att mer eller mindre drastiskt justera upp priserna kommer leda till att färre väljer att privatleasa sin bil. Det är aktörerna sannolikt medvetna om och det är de därför säkert väldigt försiktiga med att göra, även om det enligt villkoren kan finnas i princip obegränsade möjligheter att driva upp månadsavgiften.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (27)

  • 17 augusti 2022 Aldrig prövat flugsvamp Axa…
  • 17 augusti 2022 Nu har AL käkat flugsvamp…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.