Nästa artikel
Proteststorm mot Londons nya miljözon
Nyheter

Proteststorm mot Londons nya miljözon

Publicerad 29 augusti 2023 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Det råder näst intill upprorsstämning bland motståndarna till Londons nya miljözon ”ULEZ”, eller Ultra Low Emission Zone. Enligt kritikerna straffar den pendlare med låg inkomst.

London har sedan flera år haft en särskild miljözon som omfattar de mest centrala delarna, för att förbättra luftkvaliteten och få fler att åka kollektivt.

Nu utökas miljözonen rejält till att också omfatta närförorter där omkring tio miljoner människor bor. Den som kör utan att betala kan avslöjas av trafikkameror.

Borgmästaren Sadiq Khan säger att miljözonen behövs för att minska halterna av skadliga utsläpp som framför allt drabbar unga och gamla.

Totalt omfattas 850 000 fordon varav 700 000 personbilar av den nya miljözonen, skriver Sky News. Foto: Matt Brown/Creative Commons/Flickr

Enligt honom är dessutom nio av tio bilar på vägarna så nya att de inte omfattas av miljözonen, och för resten av bilägarna finns en skrotningspremie på 28 000 kr för den som byter till en nyare bil. Bensinbilar måste vara från 2005 eller senare för att slippa trängselskatt och dieselbilar från 2015.

Men att det nu kostar mellan 175 och 375 kronor per dygn att köra en äldre bil rör upp känslorna hos kritikerna. Andra regioner utanför London har dessutom vägrat sätta upp varningsskyltar om miljözonen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 4 september 2023 Tack J.L. Jag känner mycket…
  • 3 september 2023 AL, läs för helskotta! Har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.