Nästa artikel
Protester mot bilmässan – tre bilar sänktes i damm
Nyheter

Protester mot bilmässan – tre bilar sänktes i damm

Publicerad 2023-09-18 11:15 (uppdaterad 2023-09-18 13:27)
Hundratals aktivister deltog i olika demonstrationer i samband med bilmässan IAA i München, och förbundskanslern kritiserades för ”greenwashing”.

Bilmässan IAA som numera hålls i München i stället för Frankfurt bjöd på flera nya bilmodeller, bland annat Renault Scenic som elbil och nya generationen Volkswagen Passat.

Men flera klimataktioner utfördes också i samband med mässan. Ett exempel är Greenpeace som tagit fram en 40 meter lång banderoll med texten ”Autobahn”, men där ordet ”Auto” kryssats över som kritik mot att det läggs mer resurser på bilvägar än järnväg i Tyskland.

– Regeringen fortsätter fjäska för en industri vars produkter inte passar in i framtiden, oavsett vad IAA-mässan vill få oss att tro, säger Jürgen Resch på organisationen Deutsche Umweltshilfe (DUH).

Aktivister från Greenpeace sänkte tre bilar i en vattenbassäng utanför IAA-mässan. Bilarna ska enligt organisationen inte ha haft några motorer som kunnat läcka olja i vattnet.

Utanför entrén till bilmässan fortsatte protesterna, bland annat mot att nya bilar blir tyngre, och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kritiserades för ”greenwashing” när han delar ut stöd till bilindustrin.

– Han hyllar en industri som arrangerar en fest med monstersuvar på bekostnad av vår framtid. I stället för en bilfest behöver vi en transportpolitik som gör bussar och tåg bättre, säger Lena Donat på Greenpeace.

”Förbundskanslern hyllar en industri som arrangerar en fest med monstersuvar på bekostnad av vår framtid”

En annan organisation, Sand im Getriebe som betyder ”sand i växellådan”, kritiserar att polisen använde batonger för att skingra protesterna. Polisen hävdade å andra sidan att protesterna hindrar dem från andra och viktigare arbetsuppgifter.

Inrikesministern i förbundslandet Bayern gjorde klart att inga brott skulle tolereras och mässarrangören säger att alla diskussioner är välkomna så länge det sker konstruktivt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2023-09-18 14:51 Bra där john, håller med dig…
  • 2023-09-18 13:41 Aktivisterna har rätt i sak,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.