Nästa artikel
Preem får miljardlån för ”klimatsmart” diesel
Nyheter

Preem får miljardlån för ”klimatsmart” diesel

Publicerad 25 april 2022 (uppdaterad 25 april 2022)
Preems kritiserade satsning i Lysekil får ett statligt lån på tre miljarder kronor.

Bensinbolaget Preem har fått hård kritik för det nya raffinaderiet som ska byggas i Lysekil. Nu får Preem ett statligt lån på tre miljarder kronor med Riksgälden som garant.

Tanken är att den ombyggda anläggningen ska tillverka diesel som till 40 procent består av förnybara råvaror. Det kan till exempel handla om talolja eller slakteriavfall.

Den diesel som Preem sålde under 2020 innehöll 29,8 procent förnybar andel, enligt en rapport från organisationen Gröna Mobilister.

– För att Sverige ska kunna nå sina klimat- och miljömål är omställningen till fossilfri industri viktig och det är bra att vi kan bidra till en mer hållbar bränsleproduktion och minskad import av olja, säger Karolina Ekholm, riksgäldsdirektör, i ett pressmeddelande.

Ny satsning

Enligt Preem ska den nya anläggningen sänka koldioxidutsläppen med 1,7 miljoner ton och den ska stå klar inom ett par år. Men kritikerna hävdar att utsläppen bara minskar när bränslet används och inte när det framställs.

Lånet är en del av regeringens så kallade ”gröna kreditgaranti” som innebär att företag kan få kredit för nya investeringar som ska sänka utsläppen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 25 april 2022 Braaaa jobbat Preem! Jag…
  • 25 april 2022 I princip ett nollsummespel,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.