Bild
Nästa artikel
Nyheter

Polisens jättebeslag: Över 1 000 katalysatorer hittade

Publicerad 2021-03-11 11:24
Malmöpolisen fick tips om ”märkliga” personer och hittade över 1 000 katalysatorer vid en företagslokal.

I tisdags gjorde polisen i Malmö ett rekordbeslag av katalysatorer. Sju personer greps och insatsen beskrevs av polisen som ett ”massivt beslag”, enligt Sydsvenskan.

Nu visar det sig att totalt 1 034 katalysatorer beslagtagits. De sju personerna som greps misstänkta för grovt häleri har dock släppts, men misstankarna kvarstår. De misstänks inte för stölderna utan för att ha hanterat godset.

Polisen hade en trafikkontroll på Lundavägen när de fick tips om personer som betedde sig märkligt vid en företagslokal. 

– Det är tydligt att man förvarat katalysatorer i Malmö som även stulits på andra platser, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö, till tidningen.

Explosionsartad ökning

Antalet stölder av katalysatorer har ökat explosionsartat de senaste åren. Ordet ”katalysator” användes i 210 olika polisanmälningar gällande bilinbrott under 2019. Förra året var den siffran 5 240.

Ett bilmärke som är särskilt drabbat är Toyota. Katalysatorstölderna drabbar inte bara nya bilar utan även något äldre.

– Vi ser en väldigt stor ökning av katalysatorstölderna. Det är besvärande att de ökar så mycket som de gör. Det är vissa ädelmetaller som tjuvarna vill åt: platinum, palladium och rodium, säger Per Åkermark, operativ samordnare i polisområde Nord och lokalpolisområde Södra Roslagen, till Vi Bilägare.

Läs också: Stöldligornas nya mål – här är polisens råd

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.