Nästa artikel
Stöldligornas nya mål – här är polisens råd
Nyheter

Stöldligornas nya mål – här är polisens råd

Publicerad 28 februari 2020 (uppdaterad 28 februari 2020)
De internationella brottsligorna har börjat koncentrera sig på partikelfilter och katalysatorer.

De senaste åren har flera internationella brottsnätverk härjat i Sverige och kommit över både bildelar och bilar. När det gäller bildelar har ligorna främst koncentrerat sig på krockkuddar, navigationssystem och strålkastare.

Men nu har polisen och flera försäkringsbolag märkt av en markant ökning av antalet stölder av katalysatorer och partikelfilter. Det är komponenter som är dyra att köpa och byta – ett partikelfilter går loss på omkring 20 000 kronor inklusive byte hos flera olika märken – men de har också högt skrotvärde eftersom de innehåller ädelmetaller.

Enligt polisen är det internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna. Katalysatorerna tas främst från bilar med äldre årsmodeller och partikelfilter från nyare dieselbilar. Flest stölder av katalysatorer och partikelfilter har ägt rum i Stockholmsområdet.  

– Det är en stöldtrend som pågår just nu som vi tidigare inte har sett, säger Pelle Bengtsson, operativ koordinator på polisen för internationella brottsnätverk, i ett pressmeddelande från Larmtjänst.

Enligt Larmtjänst har många av stölderna skett på allmänna parkeringar och det är svårt att skydda sig helt mot den här typen av stöld.

– Mina bästa råd är att använda garage om man har den möjligheten eller att parkera där det är upplyst, säger Pelle Bengtsson.

Så mycket ökar stölderna

Stöld av partikelfiter eller katalysator.

2020 (enbart januari): 115
2019 (hela året): 74
2018 (hela året): 17

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-28 08:33
L. Mäkinen

När jag gick i skolan var det en klasskamrat som blev bestulen på kardanaxeln på sin Volvo 164. Det är nog den mest udda pryl jag hört någon bli av med på en parkering.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-28 09:45
gmogmo

Jag läste en gång om en som blivit bestulen på höger bakdörr på sin då 10 år gamla Mercedes 300SL. En morgon när han kom ner till bilen saknades hela dörren. Det visade sig dessutom att Mercedes inte hade alla delar utan lagerförda så han fick leta efter lika dan dörr på skroten. Tror det var problem med inredningen.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-28 10:18
Henrik M

gmogmo: Den som anmäler en bakdörr stulen på en 300 SL ska man nog inte lita allt för mycket på. ;)

#4 • Uppdaterat: 2020-02-28 10:58
Mattse

Parkera i garage eller där det är upplyst var väl inget speciellt bra råd. Det är bara amatörer som begår brott på nätterna.

Bästa tiden för att inte väcka uppmärksamhet är att slå till mitt på dagen. Då är det få som reagerar på höga ljud. Allmänheten tror dessutom inte att det handlar om brott utan mer om att någon ligger under och mekar med sin egen bil, något som är relativt vanligt på parkeringar i flerbostadsområden där merparten saknar mekplats.

Några som snor en katalysator mitt på dagen på under minuten utan att någon reagerar https://m.youtube.com/watch?v=aUlikgzaDOE
Hade det inte varit för ”utkikens” hastiga huvudrörelser eller deras snabba kroppsspråk hade det kunnat tagits för vilket normalt bilmekande som helst.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-28 13:38
bgl

Kanske en dum fråga, men sitter partikelfiltret där den röda pilen pekar?

#6 • Uppdaterat: 2020-02-28 18:01
Carl Trefalt

Under bilen.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-28 19:42
Stefan Eriksson

Sverige är paradiset för kriminella! Risken att bli gripen är låg, det är en promenad i parken att föra ut stöldgodset och de få som grips får löjligt låga straff. Nä ge polisen mer resurser och kompetens och inför straffarbeten i gruvor eller dyligt för dem som grips.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-02 13:34
fjodor

Bara hålla tummarna för att man blir avstulen partikelfiltret innan det är dags att byta då, självrisken lär va betydligt lägre än kostnaden för att själv byta partikelfiltret.
Kanske handlar om försäkringsbedrägerier, den dan det är dags för byte ringer man ett nummer och då kommer bovarna och stjäl partikelfiltret.

#9 • Uppdaterat: 2021-03-11 14:43
PREVIA

Nu är tjuvarna släppta, vilken tur så att dem kan åka hem till sina hem och vila upp sig efter en sådan upplevelse som att bli gripna av polis!
Apropå att få katalysatorn stulen, är det inte bara att parkera bilen så att den inte befinner sig på fel plats vid fel tid så som polisen säger om dem som råkat befinna sig vid fel plats och fel tid vid skjutningar i samhället!

#a • Uppdaterat: 2021-03-11 17:48
systembolaget

Hur kan de bara släppa dom, nu är de säkert redan på väg hem, och "försvinner" och så blir ärendet nedlagt, så begåvat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.