Nästa artikel
Peugeot 2008 blir första lufthybriden
Nyheter

Peugeot 2008 blir första lufthybriden

Publicerad 18 februari 2014 (uppdaterad 19 februari 2014)
Om några år kommer bilarna som går på luft och tankar sig själva. Peugeot 2008 blir först med den nya lufthybridtekniken.

Nu bekräftar Peugeot att det nya hybridsystemet, som kallas Hybrid Air, lanseras 2016 och att den första modellen som får ta del av tekniken blir småsuven 2008.

Systemet består av en trecylindrig bensinmotor och en hydraulmotor som drivs av komprimerad luft. När föraren bromsar tar tekniken tillvara på bromsenergin för att höja trycket i lufttuber som monteras under bilen. Luften kan sedan användas för att driva bilen och därmed förbättra verkningsgraden med upp till 45 procent.

Vid låga farter klarar hydraulmotorn att ensam driva bilen, uppger Peugeot.

Enligt den franska tillverkaren, som utvecklar systemet tillsammans med koncernkollegan Citroën, har den nya tekniken förutsättningar att sänka bränsleförbrukningen till under 3,0 l/100 km i en bil som Peugeot 2008.

Vad som gör tekniken extra intressant är Peugeots uppskattningar om vad priset kommer att bli. Eftersom systemet inte använder dyra batterier, till skillnad från dagens hybridbilar, kommer en lufthybrid kosta ungefär lika mycket som en dieselbil.

Så småningom ska tekniken spridas till fler Peugeot- och Citroën-modeller.

Diskutera: Blir lufthybridtekniken vanlig i framtiden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-18 17:30
true believer

Jag tycker Citroën skulle varit först och inte denna fula Peugeot ;-)

#2 • Uppdaterat: 2014-02-18 17:48
Focus

Hur skall staten komma åt att beskatta luften? Man får ta sig en kraftig funderare, kanske införa kilometerskatteräknare igen.

#3 • Uppdaterat: 2014-02-18 18:20
S-E S

Staten skickar väl luftfakturor?

#4 • Uppdaterat: 2014-02-18 18:27
true believer

Konservativa Peugeot skulle fått denna avancerade teknik efter Citroën, och inte vice versa, Peugeot är för dumma folk :-)

#5 • Uppdaterat: 2014-02-18 19:01
true believer

Krister_L@ Jag står fast vid min åsikt Renault och Peugeot är för vanligt folk, som inte har mycket bakom pannan, jag tycker inte om Peugeot och Renault jag har rätt att yttra mig om vad jag tycker det är ett fritt land ;-) De är allt för vanliga i den svenska bilparken också.

#6 • Uppdaterat: 2014-02-18 19:02
Dick

Luft måste vara helt rätt! Ser man till själva bilen så är ju tuber mer långlivade och billigare än batterier. Tittar man sedan på laddstationerna och jämför dem för el med laddstationer för luft så inser man att det finns stora fördelar. En station med kompressor och lite tuber kan ju tuffa och gå dygnet runt utan tillgång till 64 ampere, och när man ska tanka så pyser luften (kraften) över betydligt mycket fortare än el-ström för att ladda batterier. Tankstationer för lufttryck kan ju finnas nästan vart som helst, och i den bästa av världar drivs dessa lokalt av sol, vind, våg eller vattenkraft.

#7 • Uppdaterat: 2014-02-18 19:03
Krister_L (ej verifierad)

Och själv kör du Renault ser jag.

// Krister

#8 • Uppdaterat: 2014-02-18 19:11
Krister_L (ej verifierad)

Håller med Dick här .... luft känns som ett steg i rätt riktning, det gäller ju att lagra energin på något sätt och luft känns faktiskt väldigt naturligt ..... lite eko-hybrid-tänkande

// Krister

#9 • Uppdaterat: 2014-02-18 19:25
Hanzzon

Intressant teknik! Vet någon hur bra verkningsgrad man kan få på detta och hur hårt luften måste komprimeras för att ge bra uteffekt vid acceleration och låta förbränningsmotorn vila i bland?
Man har ju dock redan i dag fått ner moderna elhybrider till samma prisnivåer som motsvarande dieselmotorer så priset är inte längre direkt något större problem heller för elhybriderna som Peugeot vill hävda.

#a • Uppdaterat: 2014-02-18 19:25
duccedriver

True believer, hur ska man tolka det, att vanligt folk inte är så smarta som du, eller bara vanligt folk som kör Peugeot och renault som inte håller måttet?
Glömde du Citroën eller vi som kör såna är ett snäpp upp?
Vad är i så fall måttstocken för en intelligent bilägare?
För mycket franska bilar? det styr väl marknaden, eftersom dessa märken funnits sen bilens barndom och folk fortfarande köper , kan dom inte vara så jävla dåliga.
Till skillnad från det ena svenska märket, som lyckades hålla sig på banan i 60 år, med hjälp av kapital som höll en förlustverksamhet igång i åratal.
Är ingen rasist vad gäller bilmärken, har provat de flesta vanliga märken, finns ups and downs av alla ,men franska ger mycket för pengarna.

Och uppenbart är dom innovativa också, men det visste jju vi som har nåt innanför pannbenet redan!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.