Nästa artikel
Nytt elbilsbatteri ger betydligt längre räckvidd
Nyheter

Nytt elbilsbatteri ger betydligt längre räckvidd

Publicerad 9 november 2021 (uppdaterad 15 september 2022)
Företaget SES har tagit fram en ny typ av litiumjonbatteri för elbilar som ger högre energitäthet.

De batterier som sitter i dagens elbilar har betydligt bättre prestanda än för bara några år sedan, och utvecklingen fortsätter. Nu är förhoppningarna stora inför de så kallade solid state-batterierna.

Men det finns fler batterinyheter som förväntas ge högre energitäthet och längre räckvidd. En av dem står företaget SES för i form av ett litiumjonbatteri där ämnet grafit tas bort ur anoden.

Det nya batteriet visades upp i förra veckan och ska erbjuda nästan dubbelt så hög energitäthet som dagens litiumjonbatterier. Det innebär att batteriet kan göras mindre och lättare med bibehållen räckvidd, eller få betydligt längre räckvidd med samma storlek och vikt som dagens batterier.

”Vårt mål är att sätta det här batteriet i en bil på vägen förmodligen under 2025”

Att ta bort grafit ur anoden är inte helt enkelt – det leder till flera följdproblem som i vissa fall kan innebära kortslutning eller brand, men som SES påstår sig vara på väg att lösa genom att istället täcka in anoden i en egenutvecklad saltlösning.

SES samarbetar med bland andra Geely, Hyundai och General Motors och ska bygga en fabrik i Shanghai som ska stå klar 2023.

– Vårt mål är att sätta det här batteriet i en bil på vägen förmodligen under 2025. Det är aggressivt men genomförbart, sa Qichao Hu, chef för SES, på konferensen Battery World.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 9 november 2021 Tja, inte första gången man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.