Nästa artikel
Nya uppgifter: Nästa Volvo V40 blir en eldriven coupésuv
Nyheter

Nya uppgifter: Nästa Volvo V40 blir en eldriven coupésuv

Publicerad 21 december 2020 (uppdaterad 21 december 2020)
Bilden visar konceptbilen 40.2 som visades 2016.
Volvo kan ersätta den nedlagda halvkombimodellen V40 med en ny coupésuv, enligt nya uppgifter.

Volvo har flera intressanta modellnyheter på gång – till exempel nästa generation XC90 som blir helt eldriven och dyker upp 2022, och en ny eldriven minisuv kallad XC20 som utmanare till Volkswagen T-Roc.

Men innan dess kommer flera andra nyheter. En av dem är en ny generation av Volvo V40. För tredje gången i sitt liv kan modellnamnet återuppfinnas på nytt.

När Volvo först lanserade V40-namnet gjordes det med en kombiversion av S40 som utvecklats tillsammans med Mitsubishi. När den lades ned bytte ersättaren, utvecklad med teknik från Ford, namn till V50.

2012 var det återigen dags för en ny V40, men den här gången i form av en halvkombiutmanare till Volkswagen Golf och Audi A3 – även den med teknik från Ford.

Coupésuv

Nästa år kan det alltså återigen vara dags för en ny generation V40. Enligt uppgifter till brittiska What Car blir modellen den här gången en coupésuv med slankare design än den kantiga XC40.

Det skulle i så fall bli första gången som Volvo ”skarvar” och inte döper en modell som egentligen klassas som en suv till ”XC” i förnamn. ”V” har annars stått för kombi- och halvkombimodeller i Volvos utbud.

Flera av Volvos konkurrenter har redan coupésuvar i modellutbudet, något som Volvo saknar. Det är en lockande biltyp för tillverkarna eftersom de inte kostar så mycket mer än en vanlig suv att utveckla och tillverka, men priset till kunden (och därmed vinstmarginalen) blir högre.

Mer eldrift

Det är oklart vad som hamnar under huven på nya Volvo V40 men någon dieselmotor blir det förmodligen inte. Det finns nämligen inte ens i nya XC40 i dag. Gissningsvis blir det laddhybrider och elversioner – möjligtvis med undantag för någon enstaka bensinmodell utan laddsladd.

Den eldrivna versionen lär få lägre förbrukning och därmed längre räckvidd än dagens XC40 P8 Recharge eftersom den får annorlunda design med lägre luftmotstånd.

Läs också: Volvos elbilsplaner avslöjade: Tre nya modeller på gång

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-12-21 15:45
Styggavargen

SUV måste vara med i namnet, så att den säljer ...hahaha, galet.

#2 • 2020-12-21 17:51
Carl Trefalt

Coupésuv kan sälja bra.

#3 • 2020-12-22 17:31
Axa

Vi får se om de lyckas med designen. Jag tycker det finns förskräckligt många fula coupé-SUVar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.