Bild
Nästa artikel

Nya Mazda 6 – bilder och fakta

Nyheter

Lägre förbrukning och högre säkerhet är bara några av nyheterna i den nya generation Mazda 6 som lanseras vid årsskiftet och som i dagarna haft sin urpremiär på bilsalongen i Moskva.

Nya 6:an bygger på Mazdas Skyactive-teknologi och blir därmed företagets andra modell som får del av de moderna konstruktionslösningarna, efter suven CX-5 som presenterades i våras.

Mazda 6 blir först med ett system för bromskraftsåtervinning kallat i-ELOOP och som blir standard på den större 2,5 liters bensinmotorn. När föraren släpper gasen börjar en generator jobba och elen den producerar lagras i en superkondensator. Kraften används sedan för att driva klimatsystem, ljudanläggning etc och bilens ordninarie generator behöver därmed inte arbeta så mycket.

Till skillnad från ett batteri klarar superkondesatorn många urladdningar utan att få sämre kapacitet. I-ELOOP gör också nytta genom att funktionen förlänger den tid som motorn står avslagen när stoppp/start-funktionen aktiverats vid exempelvis ett trafikljus.

6:an blir också den första bilen från Mazda med LED-lampor i huvudstrålkastarna. Designen känns igen från konceptbilen Takeri som Mazda visade på bilsalongen i Tokyo 2011 och visar tydligt släktskap med Mazdas senare genernation bilar.

Hjulbasen har förlängts och karossen har blivit bredare. Bland annat har det ökade utrymmet kommit baksätespassagerarna till del i form av ökat knä- och benutrymme.


Mazda följer trenden och har ökat användningen av höghållfasthetsstål för lägre vikt och ökad vridstyvhet. Men även komforten ska ha blivit bättre. Tidigare har vi kritiserat Mazda 6 för buller men företaget säger nu att målet i utvecklingen har varit att nå en klassledande tyst kupé. Om man lyckats i detta återstår att bevisa men ambitionen lovar gott.

När det gäller motorer kommer tre bensindrivna maskiner på 2,0 liter och 145 eller 165 hk samt 2,5 liter med 192 hästkrafter, samtliga ska gå att få med sexväxlad manuell eller sexstegs automatlåda. Förbrukningssiffror för de europiskt specificerade motorerna är ännu inte kända men med rysk specifikation ligger de mellan 5,9-6,4 l/100 km. I Europa kommer Mazda också att erbjuda dieselmotorer.

Nya Mazda 6 kommer att erbjudas med en rad nya säkerhetssystem. Bland annat kommer ett radarbaserat övervakningssystem som slår larm om det dyker upp andra fordon i förarens döda vinkel samt autobromsen SCBS för att undvika kökrockar i upp till 30 km/tim. Suven CX-5 säljs med autobroms som standard i Sverige och förmodligen kommer detsamma att gälla Mazda 6.

Klicka på den översta bilden för att se ett bildspel med 34 bildar på nya Mazda 6.

Diskutera: Vad tycker du om nya Mazda 6?

Taggar: Nyheter, , Mazda 6

Kommentarer

#1
Leif Larsson
2012-08-29 08:17

Varför har de inte tanklocket på höger sida för?

#2
2012-08-29 08:24

Den var riktigt lyckad, bland de snyggaste i sin klass faktiskt.
Syns att de sneglat på Audi när de designade nya 6:an och sämre förebilder finns ju, bra jobbat Mazda.

#3
2012-08-29 08:38

En snygg japan är vi inte bortskämda med. Zoom-zoom!

Lite tveksam till fronten, speciellt grillen, men resten är riktigt stiligt. Utformningen av framskärmarna t ex är fantastiskt lyckat.

Läckraste japsen på länge!

#5
2012-08-29 08:48

Riktigt snygg design. Om Mazda lyckats få bukt med sina rostproblem så är det ännu bättre. I övrigt brukar ju Mazda bygga riktig pålitliga bilar.

#4
2012-08-29 08:48

Intressant bil på många vis och nu väntar jag bara på att få se kombin och dem tänkta Dieselmotorerna.
Märkligt dock tycker jag bara är varför man inte väljer att ha detta "i-ELOOP" som standard?
Min bil har också en kondensator ( e-Hdi ) som lagrar energi för att snabbt kunna starta bilen vid "start/stopp och det systemet fungerar mycket bra och jag kan tänka mig att den även hjälper till för att kunna driva bilens olika system då motorn är avstängd vid stopp precis som hos denna nya Mazda.

#6
2012-08-29 09:05

Hade den förra Mazda6 modellen. Årsmodell 2009 i drygt tre år, näst intill inga fel. Men vägoljudet var inte roligt, får se nu om ett par år om jag återfaller till Mazda6 igen om dom fixat ljudet

#7
2012-08-29 10:19

Snyggt jobbat och spännande teknik. Har de fått till komforten så är det här en fullträff.

#8
2012-08-29 13:21

Ganska snygg och med Mazdas höga kvalitet så är det säkert en mycket bra bil. Kanske kommer det rent av en diesel med automatlåda för första gången från Mazda?

#9
2012-08-29 15:07

Ser ut som ännu en bil utan utrymme för vuxna i baksätet med sin snygga kupeprofil typ VW CC. Vi får se om det kommer någon kombi. Imponerande tekniskt på alla de sätt -här skulle man kunna tala om "Vorsprung durch Technik"!

#10
2012-08-29 15:48

Väldigt snygg skapelse... Måste åka och se den live sen när den finns i hallarna.

#11
2012-08-29 16:55

Väldigt mycket Audi A6 och BMW 5-serien från sidan. Hela instrumentbrädan inklusive övergången till dörrarna är som hämtad från Audi A6 rakt av. Det är faktiskt som vanligt, nämligen att tyska bilar får stå modell för nya bilar från Asien.

Men bortsett från att Mazda har "lånat" väldigt mycket så är bilen riktigt snygg (kan ju inte gärna bli annat =)). Inredningen är svår att ha en åsikt om utan att ha sett den, men tvåfärgat är alltid ett bra knep att få en inredning att se bra ut på bild.

Och tankluckan på vänster sida? Det får Mazda gärna förklara.

För övrigt blir det att åka runt hos både Volkswagen och Mazda i höst/vid årsskiftet.

#12
2012-08-29 18:06

Djäkligt snygg! Det jag lagt märke till innan denna artikel är att det stått väldigt många små notiser och artiklar om just denna bil, så mycket nyfikenhet brukar det väl inte vara för en ny japanmodell, så det är säkert något väldigt speciellt eller en bra marknadsavdelning.

#14
2012-08-29 18:35

Snygg bil! Gillar speciellt framskärmens "muskel". Ointressant varifrån man hämtat inspiration.

Tanklocket placering styrs av var bilen har sin största marknad. Högertrafik = tanklock på höger sida. Och tvärt om. Anledningen är att man inte vill att man ska behöva stå på "fel sida" om bilen vid soppatorsk och återfyllning via dunk utmed vägen. Sägs det. Men varför hade då Volvo tanklock till vänster på några modeller? Med USA som stor marknad torde man kunna råka illa ut med deras "brännvinsadvokater". Känns som det kan bli en lång "off topic-tråd"....

#15
2012-08-29 18:43

Normalt sett tankar man på macken .. vilken sida locket sitter på är endast intressant för den som kör bilen ... Nåja, ibland är det både intressant och kul för betraktare när föraren inte riktigt vet .. :o)
Är det Jagga xj6 som har på båda sidor?
.

#16
2012-08-29 18:58

Vem vet vad man kan råka ut för med tanklocket på "fel" sida.
Kanske detta?

http://www.youtube.com/watch?v=DmyDFZ478cY

Eller när man tankar tanken. Sett denna video Jes_?

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=/watch%3Fv%3DY3YWdib6HW8

Men för att återgå till tanklocksplacering, vilket annat skäl än det jag angav skulle kunna vara rimligt? Skäl finns, frågan är bara vilket/vilka?

#17
2012-08-29 19:07

Det är en fördel på macken att ha locket på vänster sida. Det brukar vara mindre köer till höger om pumparna när man inte kan svänga in från motsatt håll. Vid framtagningen av Mazda 6 har man enl Autocar gjort benchmarking mot 3 bilar; VW Passat, BMW 3-serie (gamla och nya) och Audi A4. Lyckas man komma i nivå med den trion betr bl a kvalitets och körkänsla så har man kommit en bit på väg. Tekniskt vad gäller "Vorsprung durch Technik" och driftskvalitet verkar det vara dags för förebilderna att titta åt andra hållet. Vad gäller rostskydd och buller borde alla titta på gamla Scenic II, suck.

#18
2012-08-29 19:31

För att återgå till topic: ratten är väl sådär kul. Navet ser ut som ett "Ballerinakex", vilket f.ö. kan återfinnas i BMW 3-serie och Audi A4... Varför kan man inte göra ett snyggt ratt/rattnav? Saab/Opel hade/har det.

#19
2012-08-29 19:47

Svårt att avgöra exakt vad som händer på den andra videon Audi .. men det verkar som mackföreståndaren tänder en cigarettändare för att kunna se ... Aningen korkat ...
I Sverige är det endast Statoil som levererar utan mätare och enligt denna kröningsprincip ... Vi får hoppas att alla mackföreståndare här är utbildade .. eller i varje fall normalbegåvade :o)
Själv skulle jag aldrig släppa upp någon, inte ens en mackföreståndare på taket av min tank ... inte ensam i varje fall.

#20
2012-08-29 20:21

Alltså, angående tankluckans placering ... Har lite svårt att förstå resonemanget om höger-/vänstertrafik. Många bilmodeller tillverkas för höger-/vänstertrafik och måste alltså byggas i "dubbla" utföranden, så att säga. Jag kan inte förstå varför det inte skall kunna gå här. Eller kan det vara så att bilen inte visas upp i den "västeuropeiska" varianten men att en variant med tankluckan på höger sida kommer? Jag tänker då inte köpa en bil med tankluckan på vänster sida, det kan jag lova. Inte för att jag brukar stå med reservdunken utmed vägen, men ändå.
För övrigt borde vänstertrafik förbjudas rakt av.

#21
2012-08-29 20:27

Kapten .. höger eller vänstertrafik .. jamen det måste väl vara en smaksak ..
Vill minnas jag läst en tidningsrubrik .. kanske från 30 talet och från Londontimes ... Där engelska kanalen var genomfrusen ... "EUROPA ISOLERAD"
Allting måste man försöka se med andras ögon också :o)

#22
2012-08-29 20:30

Kapten; "För övrigt borde vänstertrafik förbjudas rakt av."

För att du inte kan hantera den? Eller för vad då?

Engelsmän, Indier, Australiensare, Nya Zeeländare, Japaner, Indonesier, Sydafrikaner, Thailändare med flera skulle nog rösta för att förbjuda högertrafik. Sicket ofog;-)

#23
2012-08-29 20:34

Mazda har tanklocket på vänstersidan på de flesta bilarna. Mazda3 har det dock på högersidan. Är väl på gott och ont. Jobbigt att behöva trängas med pumpen när man öppnar dörren, smidigt att inte behöva runda bilen, minimalt med klivande i slask vintertid tex. Alla förvirrade människor får en extra chans att se om de glömt stänga luckan med, då förarsidans backspegel troligen är den man kollar mest i av de två yttre :p

Ang bilen så har jag redan yttrat mig på TV. Men kort o gott - lite besviken. Konstiga proportioner och en ful keps runt instrumenten. Lustigt med en fyrkantig display i en runt mätartavla, en med graderingar dessutom. Framskärmarna är ovackra och hjulbasen för lång - lär dock bidra till betydligt bättre innerutrymmen än designen antyder.

Får ta en titt på den i verkligheten innan jag bestämmer mig om slutomdömet. Lutar nog åt att Mazdas snyggaste bil fortfarande var en blåsvartmica 2,3 Sport halvkombi från 2003 med Aerokit ;)

#24
2012-08-29 23:51

Audi, jag bryr mig inte så mycket om Asien. Jag ser bara ett enda stort problem i frågan om vänstertrafiken och det finns i Europa och stavas Storbritannien - detta imperialistiska stenåldersland.

#25
2012-08-31 10:28

Haha såg en annons på blocket som än mer förstärker bilden av att nåt är fel på britterna - de har SJÄLVKLART handbromsarna på en cykel omkastade :p Så att frambroms och bakbroms är korskopplade :D

#26
2012-09-01 05:32

Mazda har på senare år byggt snygga och personliga bilar. Kul att fler än Alfa kan få till det där lilla extra som höjer bilen över Audi och BMW designmässigt.
Sen kan man ju som vanligt fundera över om även denna bils baksäte mest är till för att visas upp i broschyrerna än att användas (för andra än huvudamputerade).

Om man ska höger- eller vänstertrafik kan man diskutera. Är man högerhänt så finns det en del som talar för vänsterstyrda bilar och därmed högertrafik.
Här har argumenterats för tanklockets placering på höger eller vänster sida. Själv tycker jag att de övervägande argumenten talar för höger sida.

Vad som är än mer korkat är sidohängda bakdörrar, i synnerhet som de alltid verkar vara hängda i högerkanten. Kör in till en vägkant och börja lasta i eller ur bilen - ja, jag behöver knappast skriva mer.

#27
2012-09-03 10:34

Det står att Mazda "följer trenden" med höghållfast stål. Skulle nog påstå att de är en av ledarna, då redan förra 6'an hade en stor dela av karossen byggd i höghållfast stål, och vill minnas att det stog för ett tag sen att stötfångarbalkar på nyare Mazdor var sk superhöghållfasthetstål.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.