Nästa artikel
Bilfrågan: Otillåtet att byta skyltbelysning från halogen till LED?
Bilfrågan

Bilfrågan: Otillåtet att byta skyltbelysning från halogen till LED?

Publicerad 5 maj 2022
"De hävdar att de är en otillåten ändring och jag fick krav på ombesiktning för andra gången nu. Stämmer det?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en fråga angående att ändra skyltbelysningen från halogen till LED på min Mazda 6, årsmodell 2005. Det är nämligen så att jag bytte för 4 år sedan men först nu har jag blivit stoppad av samma poliser två gånger inom loppet av 3 månader på grund av att jag har bytt till LED-lampor i nummerskyltbelysningen bak.
De hävdar att de är en otillåten ändring och jag fick krav på ombesiktning för andra gången nu. Vid besiktning har det aldrig funnits några invändningar mot belysningen av registreringsskylten.
Jag vet att om man LED-konverterar halvljus eller dimljus så är det en otillåten ändring. Men gäller det verkligen också bilens skyltbelysning?
Hampus

Svar:
Eftersom bilen är helbilsgodkänd så gäller godkännandet enligt de specifikationer som då angivits och godkänts. Jag förstår att besiktningsföretagen inte gör några mer ingående kontroller då det gäller skyltbelysningen, annat än att den finns och fungerar. De är förstås mer noggranna när det gäller huvudstrålkastarnas funktion och att de inte bländar. Att du blivit så intensivt ”uppvaktat” av polis gällande att skyltbelysningen fått LED-lampor, som väl bör innebära  registreringsskylten snarare blir lättare att läsa av i mörker, förvånar mig en aning. Men i sak har polisen rätt.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 6 maj 2022 Helt riktigt är det en…
  • 6 maj 2022 Byter man en 5 watts…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.