Nästa artikel
Kan jag serva bilen på en annan verkstad?
Bilfrågan

Kan jag serva bilen på en annan verkstad?

Publicerad 2023-03-27 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Mazda 6, årsmodell 2016, som har gått 8 900 mil. Den ska strax in på service men jag fick en chock över kostnaden – 9 400 kronor.

Varför kostar det så mycket på Mazdas egna verkstäder? Jo, förstår det här med garantier. Men kan man välja andra verkstäder som Mekonomen, Meca eller någon annan? De är betydligt billigare!

Lena

Svar: Prissättningen för bland annat verkstadsarbeten är ju fri. Skillnaderna i pris beror bland annat på att kostnaderna för lokaler och för personal varierar. Det kan innebära lägre kostnader utanför storstäderna. 

I den senaste undersökningen av servicekostnader som Vi Bilägare gjorde i oktober 2022 konstateras just att kostnaderna ofta ligger högre i storstäder. Men det skiljer också mellan olika bilfabrikat. 

Det är inte tvingande att göra service hos auktoriserade verkstäder för att garantin ska gälla. Kravet är att service utförs vid rätt tidpunkt och enligt tillverkarens rekommendationer. Reservdelar som används ska vara original eller av motsvarande kvalitet.

I augusti 2023 kompliceras situationen då det enligt plan krävs ackreditering av alla verkstäder och enskilda mekaniker för att få tillgång till vissa data via uppkoppling. Det gäller i första hand lås-, start- och stöldsystem men kommer troligen att kompletteras med avgasvärden. Då får man leta efter certifierade verkstäder som har rätt att ta fram denna information från tillverkaren. Och viktigt att poängtera, inlåsningen av dessa data görs av säkerhetsskäl!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2023-03-27 21:52 Varför är folk så korkade?…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.