Nästa artikel
Nya Citroën C4 Picasso – bilder och fakta
Nyheter

Nya Citroën C4 Picasso – bilder och fakta

Publicerad 3 april 2013 (uppdaterad 4 april 2013)
En ny generation av familjefraktaren Citroën C4 Picasso står för dörren. Bilen har blivit rymligare, snålare – och hela 140 kilo lättare.

I samband med bilsalongen i Genève i början av mars premiärvisade Citroën konceptbilen Technospace; ett första smakprov på nya C4 Picasso. Nu, bara en månad senare, presenteras den produktionsfärdiga bilen som börjar säljas på hemmamarknaden i Frankrike i juni och i Sverige efter sommaren.

Nya C4 Picasso är baserad på PSA-koncernens nya plattform EMP2 (Efficient Modular Platform 2) som även utgör grund för nästa Peugeot 308 och, inom ramen för samarbetet mellan PSA och General Motors, nästa Opel Zafira.

Designen är givetvis ny och lite mer vågad än tidigare och den nya modellen mäter 4,43 meter på längden, fyra centimeter kortare jämfört med föregångaren. Ändå utlovar Citroën större kupéutrymmen tack vare 5,5 centimeter längre axelavstånd.

I bagageutrymmet ryms 537 liter, vilket är 40 liter än tidigare. Inuti bilen noterar vi också att de digitala instrumenten är centralt placerade och att baksätet utgörs av tre separata stolar som kan skjutas framåt och bakåt och fällas ihop.

Citroën uppger även att nya C4 Picasso blivit mer aerodynamisk och betydligt snålare än tidigare. Med dieselmotorn e-HDi 90 Airdream stannar CO2-utsläppet på 98 g/km och bränsleförbrukningen på 3,8 l/100 km. Klassledande siffror, enligt Citroën.

Den förlängda och sjusitsiga varianten C4 Grand Picasso kommer inte att finnas tillgänglig från första början. Grand-modellen väntas i stället presenteras senare i år eller i början av 2014.

Diskutera: Vad tycker du om nya Citroën C4 Picasso?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-03 10:23
saabnisse

Jag har aldrig gillat mittplacerade instrument.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-03 10:30
hultarn

Måste ju säga att Citroen blivit bättre och bättre på designsidan. Denna ser riktigt fin ut, både lite egen och vågad, men ändå inte överdesignad.

Fast jag hade föredragit att ha instrumenten framför föraren. Dock gläds jag åt att man inte har massor knappar nere vid golvet, utan allt tycks finnas högt upp på panelen. Ingen stor och ful mittkonsoll som tar onödig plats.
Men, varför detta fåniga mode med ratt som har en rak underkant? Inte så mycket på just denna modell, men jag fattar inte poängen öht.
Bättre bild här:
http://s7.paultan.org/image/2013/04/630x475x4993-630x475.jpg.pagespeed.ic.Ps9kkY1Mou.jpg

#3 • Uppdaterat: 2013-04-03 10:38
Hackenbush

Håller med dig saabnisse. Att sitta och titta till höger som förare för att se instrumenten fyller liksom ingen funktion. Fattar liksom inte vitsen med detta förutom att man inte behöver ändra instrumenten mellan vänster och högerstyrda bilar. Alltså endast en tillverkningsvinst för bilbyggaren.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-03 11:54
KaptenOberkommando

Jag tycker att frågan är befogad: Vilket är fram och vilket är bak?

För övrigt håller jag med er andra: Varför mittplacerade instrument? Sitta där och ständigt behöva vrida huvudet åt höger? Aldrig i livet att jag köper en bil med instrumenten placerade i mitten. Hur kan man låta något sådant ske?

#5 • Uppdaterat: 2013-04-03 12:05
saabnisse

Jo Kapten jag har kommit på det, bak är där torkaren syns och det sitter en kepsskärm över rutan.

En tid fanns en Citroën buss inom familjen och den hade också mittplacerade instrument.
En alldeles utmärkt sjusitsig sak, men jag vande mig aldrig vid instrumenten.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-03 12:19
Raphael

Det är trafikfarligt med instrumenten mellan ratten i en minibuss. På grund av den höga sittpositionen så måste man böja huvudet fram och ner för att se mellan instrumenten, detta tar bort viktiga sekunder för förarens uppmärksamhet på vägbanan. Har man mittenplacerade instrument som i Picasson och närmare framrutan, så befinner sig instrumenten i förarens naturliga siktfält utan att föraren behöver sänka huvudet och blicken för att kolla igenom ratten. Föraren tittar rakt fram och nere till höger i synfältet finns digitalinstrumenten stora och tydliga.

Alternativet är att göra som i tyskarna som C-Max och Zafira m fl, nämligen att ha en närmast personbilslik lutning på ratten, där man har instrumentpanelen högt placerad och sittpositionen bakskjuten med en krympt framruta. Då sitter man ungefär som i en vanlig bil. Nackdelen med detta arrangemang är att föraren får sämre sikt fram då panelen och ratten är placerad för högt upp och vindrutan börjar för högt upp. Dessutom känns det väldigt konstigt att köra en bil med detta arrangemang, det passar lågbyggda personbilar men inte minibussar.

För minibussar med hög sittposition är mittenplacerade instrument absolut det bästa, det mest trafiksäkra och det enda logiska. Mittenplacerade instrument borde vara standard på alla minibussar.

Jag vet själv flera som vägrar köpa de tyska minibussarna just på grund av att de saknar mittenplacerade instrument, och då är det ju förvisso bra att de franska tillverkarna fortsätter med det för det är ju ett försäljningsargument för dem - det är något som många konsumenter vill ha och uppskattar.

Både Scenic och Picasson, som båda har mittenplacerade instrument, tillhör storsäljarna i Europa och är marknadsledande inom segmentet minibussar.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-03 12:27
Raphael

Hackenbush, man sitter inte och tittar till höger för att se instrumenten. Man sitter och tittar rakt fram så ligger instrumenten naturligt i siktfältet nere till höger. Man slipper alltså sänka blicken för att titta på instrumenten mellan ratten, utan man behåller full uppsikt över vägen - samtidigt som man ser hastighetsmätaren nere till höger i synfältet - utan att behöva röra på huvudet eller på ögonen från blicken rakt fram.

Detta åstadkoms genom att hastighetsmätaren inte är i mitten, utan den är till vänster om mitten, och dessutom är den placerad långt in, närmare framrutan. Det är då den hamnar naturligt i synfältet.

Och nej, detta är inte för att göra det billigare med vänster och högerstyrda bilar. Om man bara flyttar ratten så blir hastighetsmätaren väldigt långt bort för föraren i en högerstyrd bil. Instrumentpanelen måste spegelvändas och gjutas i ny form för högerstyrda bilar.

Titta på en Scenic exempelvis, de måste ändra om hela översidan av panelen för att passa högerstyrda bilar. Eller titta på min egen C3 Piacsso. Till vänster om mitten finns hastighetsmätaren med varvräknare och bränslemätare, i mitten finns radio och färddator information, till höger finns varningslampor. För högerstyrda bilar måste man alltså gjuta en helt ny överdel där dessa informationsbitar har bytt plats med varandra.

Samma gäller för nya C4 Picasson. Den har varningslampor framför föraren i ett band på vänstersidan. Denna del saknas på högersidan. För högerstyrda bilar måste man alltså även där gjuta en helt ny överdel för ovansidan av hela panelen. Och det blir inte ett dugg billigare än en traditionell lösning med instrumenten mellan ratten.

Så det är inte på grund av kostnaden, utan det beror på estetiken och den praktiska funktionen: 1. Det är snyggare och ger en renare panel, 2. det är mer trafiksäkert och förenklar för föraren.

Alltså inget märkligt alls.

#8 • Uppdaterat: 2013-04-03 12:39
saabnisse

Trams Raphael, det är väl ingen svårighet att placera det här låga instrumentet framför ratten.
Jag har kört minibussar med både vettigt placerade instrument och med de mittplacerade, men eftersom jag inte är högervriden föredrar jag instrumenten framför ratten.

#9 • Uppdaterat: 2013-04-03 12:53
hultarn

Kapten: ett tips: framänden har vita lysen, bakänden röda. Det är så på alla bilar faktiskt.
Har du ändå svårt att bestämma dig (kanske färgblind?), kan du se på hur dörrhandtagen sitter. Dubbla självmordsdörrar är synnerligen ovanligt i dessa dagar...

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tycker nog att den ser helt okej ut för att vara en minibuss, lite Golf över bakpartiet och baklysena, fronten är inte helt lyckad med sina delade strålkastare på varje sida, inte så snyggt på S/V60 heller för den delen.
Har inte heller mycket till övers för mittplacerade instrument men misstänker att det är en vanesak, kan ju också vara som Raphael skriver att det har med sittpositionen att göra, inget jag tänkt på dock.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.