Nästa artikel
Ny våg av bilstölder i Stockholm – fraktas till Afrika i containrar
Nyheter

Ny våg av bilstölder i Stockholm – fraktas till Afrika i containrar

Publicerad 17 november 2022 (uppdaterad 20 november 2022)
En av de stulna bilarna, en Toyota Rav4, lastas in i en container för att fraktas till Västafrika. Foto från polisens utredning.
Polisen misstänker att yrkeskriminella använder stulna bilar som betalning för droger som senare säljs vidare. Fyra personer sitter nu häktade i härvan där 19 fordon av samma sort.

Polisen misstänker att yrkeskriminella använder stulna bilar som betalning för narkotika. Det uppger Dagens Nyheter.

Enligt tidningen uppmärksammade polisen en kraftig ökning av stölder av Toyota Rav 4 och Lexus RX 450 på kort tid i flera av Stockholms norra kommundelar. Sedan årsskiftet ska 48 sådana fordon ha stulits i regionen, med en kraftig koncentration under augusti i år.

DN rapporterar vidare att polisen har en god uppfattning om hur bilarna stjäls, bland annat genom spårutrustning som klarar att spåra närliggande nyckelsignaler till fordon med nyckellös startfunktion. En av de stulna bilarna hade dock en dold gps-sändare, vilket gjorde det möjligt för polisen att spåra bilen.

I samband med denna utredning insåg polisen tidigt att stöldmönstret skiljde sig från det mönster som man annars beskriver som vanligt förekommande, med spår som går mot östeuropa.

– Av erfarenhet vet vi att det nästan alltid är internationella ligor från Litauen som ligger bakom, säger Daniel Almskog, tillförordnad chef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk i polisregion Stockholm, i en kommentar till Dagens Nyheter.

Den här gången ska spåren istället ha lett till Västafrika, där polisens teori än så länge är att bilarna skulle ha fungerat som betalningsmedel för droger. Ett upplägg som skulle passa alla inblandade parter bra, då betalningarna för narkotikan i så fall kunnat ske utan att blanda in någon spårbar form av ekonomisk transaktion. Drogerna, med ett högre värde än stöldgodset, skulle senare säljas med god förtjänst enligt polisens misstanke.

Fyra personer sitter nu häktade i härvan, misstänkta för grovt häleri. Totalt har polisen lyckats säkra 19 stulna fordon, varav 17 av dessa var på väg mot samma destination i norra Afrika. Genom utredningen har polisen lyckats identifiera två yrkeskriminella nätverk.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 19 november 2022 Det är helt sjukt hur det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.