Nästa artikel
Nya försöket att stoppa stöldligor beskrivs som ”tandlöst”
Nyheter

Nya försöket att stoppa stöldligor beskrivs som ”tandlöst”

Publicerad 2 februari 2021
Regeringens nya förslag för att skärpa gränskontrollen av gods riskerar att bli verkningslöst.

Stölderna av bilar och bildelar har utvecklats till en huvudvärk för både bilägare och bilhandlare de senaste åren. Och eftersom det inte ingår i Tullverkets uppdrag att leta efter stöldgods som lämnar landet kan många stulna bilar skeppas iväg utan några större problem. 

Om tullen hittar stöldgods kan personalen ringa polisen, men om de inte hinner rycka ut eller prioriterar annat tvingas tullpersonalen se på medan stöldgodset och brottslingarna försvinner.

Det här kryphålet ska täppas till genom att tullen i sommar ska få ökad befogenhet att kolla misstänkta bilar som försöker ta sig ut ur Sverige

Men det nya förslaget riskerar att bli verkningslöst, trår Mats Galvenius som är vd på Larmtjänst. Tullverket uppger i sitt remissvar att antalet utförselkontroller inte kommer öka eftersom det skulle kräva mer resurser.

– Det effektivaste sättet att stoppa stöldligorna är att höja trösklarna vid våra gränser. Därför tror vi att slumpmässiga stickprovskontroller skulle ha en stor avskräckande effekt, säger Mats Galvenius till SVT.

Läs också: Beskedet som ska stoppa bilstöldligorna

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.