Nästa artikel
Nya siffror: Stöldligor skippar elbilar – än så länge
Nyheter

Nya siffror: Stöldligor skippar elbilar – än så länge

Publicerad 31 mars 2022
Det rullar ut allt fler elbilar på vägarna. Men de är definitivt inga favoriter hos biltjuvarna – åtminstone inte än så länge.

För första gången på länge ökar antalet bil- och bildelsstölder, enligt nya siffror från försäkringsbolaget If. Men elbilar är till stor del förskonade från bilbrott. Stölder av elbilar är sällsynta.

”Men både polisen och försäkringsbolagen räknar med att elbilar, och i synnerhet elbilsbatterier, kommer bli mer attraktiva för stöldligor i takt med växande efterfrågan”, står det i årets upplaga av Bilbrottsbarometern.

En granskning som Vi Bilägare gjorde tidigare i år visade att Tesla är ett av de märken som är minst utsatt för bilstölder i förhållande till hur många bilar som är i trafik på svenska vägar. Under förra året anmäldes åtta Teslabilar som efterlysta vilket ger en ”efterlysningsandel” som bara är hälften så hög som för Volvo och en tiondel jämfört med Porsche.

En trend som dock drabbar elbilsägare redan i dag, och som blivit vanlig i Storbritannien, är stölder av laddkablar. Den kan vara värd flera tusen kronor och är relativt lätta att stjäla för att sedan säljas vidare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 1 april 2022 Stefan Mnja, frågan är om…
  • 1 april 2022 Du har rätt i att det inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.