Nästa artikel
Bilfrågan: Hur vanligt med stölder ur bilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur vanligt med stölder ur bilar?

Publicerad 14 september 2022

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag undrar lite om inbrott i bilar och vad man vet om detta, hur vanligt det är?
Lars

Svar:
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har statistik som visar att antalet bilstölder såväl som antalet stölder ur och från bilar har minskat avsevärt under de senaste tio åren, vilket torde bero på effektivare låssystem och larm. Men siffrorna är ändå ganska dystra.
2020 anmäldes totalt 59 900 bilbrott, 10 400 bilstölder och 49 500 stölder ur och från bilar. Av dessa bedrevs en utredning för 5 700 brott. 88 procent avskrevs direkt.
Av de handlagda brotten som gällde stöld ur och från bilar uppklarades 456 brott, en uppklarningsprocent på knappt en procent. Det hänger förstås till stor del samman med att det sällan finns spår eller vittnen att tillgå. Bilen är helt enkelt ingen säker förvaringsplats för stöldbegärlig egendom, särskilt inte på ensligt belägna P-platser nattetid.
Ligor som stjäl attraktiva delar, som katalysatorer, strålkastarinsatser eller rattar drabbar Sverige då och då och innebär att bilen blir stående på verkstad. Kvarglömda kameror, datorer och liknande kan vara svårt att få ersättning för, möjligen via en heltäckande hemförsäkring.
Tillfället gör tjuven ibland. När min bil krånglade och blev stående ett stenkast hemifrån, började jag meka med den vid trottoaren. Gick hem för att äta lunch och återvände en halvtimme senare. Då var bakluckan uppbruten och verktygslådan borta. Det blev ingen ersättning från försäkringsbolaget.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 15 september 2022 Ja även om utvecklingen…
  • 15 september 2022 Att lämna kvar något…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.