Nästa artikel
Fortsatt många stulna katalysatorer – men färre tar airbags och strålkastare
Nyheter

Fortsatt många stulna katalysatorer – men färre tar airbags och strålkastare

Publicerad 1 september 2022 (uppdaterad 2 september 2022)
Larmtjänst tror dock inte att stöldtrenderna har något med varandra att göra.

Redan 2021 sågs en explosionsartad ökning i antalet stulna katalysatorer. Något som verkar hålla i sig på en hög nivå även i år. Nya siffror från Larmtjänst visar att 3817 stölder av katalysatorer har inträffat mellan januari och juni 2022. Året innan var siffran för samma period 3877 stycken.

Vad som däremot har minskat är antalet anmälda stölder av airbags, navigationssystem och strålkastare. 909 stycken rapporterades in mellan januari och juni 2022, att jämföra med 1149 stölder under samma månader 2021.

Ingen koppling

Enligt Larmtjänst rör det sig troligen inte om en omfokusering från kriminella.
– Vi ser ingen koppling mellan dessa stölder utan de är, vad vi vet,  oberoende av varandra. Internationella brottsnätverk är främst de som ligger bakom stölderna av airbags, navigationssystem och strålkastare och vi tror inte riktigt dessa grupperingar hunnit hitta tillbaka till Sverige sedan restriktionerna släppte helt, skriver Åsa Lundin, kommunikatör på Larmtjänst i en kommentar till Vi Bilägare. 

Enligt henne brukar stölderna av airbags, strålkastare och navigationssystem sjunka under sommarmånaderna:
– Vi tror att det tyvärr finns en risk att dessa stölder går upp nu under hösten istället.

Främst är det BMW-bilar som drabbas av att tjuvar stjäl deras airbags och navigationssystem. När det gäller strålkastare är istället Volvobilar mest utsatta.

Råvarupriser styr stölderna

Katalysatorstölderna drabbar fortsatt Toyotabilar. De utgör 46 procent av stölderna och mest utsatt är modellen Prius med årsmodell 2004-2010. Tjuvarna vill åt de värdefulla ädelmetaller som katalysatorerna innehåller. Under hösten i fjol gick råvarupriset för ädelmetaller ner och då såg även Larmtjänst att katalysatorstölderna minskade. Sedan dess har dock råvarupriserna gått upp igen och då tog även katalysatorstölderna ny fart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (47)

  • 6 september 2022 Axa skrev: Stefan Ja du, nu…
  • 6 september 2022 Skulle jag nog oxå uppskatta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.