Bild
Nästa artikel
Ny testbana för framtidens bilar

Ny testbana för framtidens bilar

Nyheter

En testbana för framtidens aktiva säkerhetssystem i fordon ska stå färdig 2014 på svensk mark, utanför Borås.

Snart kommer framtidens säkerhetssystem att testas på svensk mark. Astazero, ett dotterbolag till Sveriges tekniska forskningsinstitut och Chalmers ska bygga en testbana för framtidens fordon i Hällered utanför Borås. Projektet kommer att kosta 350 miljoner kronor och ska stå klart 2014.

Planen är att anläggningen ska användas för att testa aktiva säkerhetssystem i fordon, det vill säga system som tar över kontrollen av bilen för att undvika olyckor. Anläggningen ska erbjuda en verklighetstrogen miljö för att se hur fordon interagerar med varandra och miljön runt omkring.

Elektroniktidningen skriver att banan kommer att vara 7 kilometer lång och 3 kilometer bred och innehålla stadsmiljö, flerfilig väg och en landsvägsslinga. Olika fordonsattrapper, fotgängarattrapper och andra hinder kommer att finnas på banan.

Enligt Elektroniktidningen stöder flera svenska bil- och transportföretag samt myndigheter satsningen, bland andra Volvo, Saab och Trafikverket.

Diskutera: Vad tycker du om satsningen?

Taggar: Nyheter,

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.