Bild
Nästa artikel
Ny skylt visar laddplats för elbilar

Ny skylt visar laddplats för elbilar

Nyheter

Nu introduceras ett nytt vägmärke i Sverige. En blå tavla med elkontakt och blixt utmärker var bilägaren kan ladda elbilens batteri.

Transportstyrelsen presenterar nu det senaste tillskottet till den svenska skyltfloran.
 
Myndigheten fick i fjol uppdrag från regeringen att ta fram ett vägmärke som visar att parkeringsplatser med laddstolpar är reserverade för elfordon. Resultatet är en blå symboltavla som används intill den välbekanta P-skylten.

Så här beskriver Transportstyrelsen vägmärkets innebörd:

”På en laddplats får endast fordon som kan laddas externt med elektrisk energi för fordonets framdrivning stannas eller parkeras. Andra fordon får inte stannas annat än för på- eller avstigning.”

Inledningsvis lär vägmärket bli ett ovanligt inslag i trafikmiljön eftersom antalet elbilar är försvinnande få. Endast 157 elbilar finns registrerade i Sverige i dag.

Diskutera: Vad tycker du om nya skylten?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Börje bilkunnig
2011-02-16 13:58

Bra.

Men skicka elräkningen till EU så vi får något tillbaka av den dyra dagisversamheten som bara gynnar de stora länderna. Dessutom är EU så stort med olika länder (t ex olika natur) att deras generella regler inte fungerar.

Om Sverige måste vara ihop med andra länder, varför inte något nordiskt? (Bra på flera sätt) Och eller något lättare samarbete med övriga Europa om det nu behövs...

#3
2011-02-16 14:41

Lite mixed feelings...
Sjlvklart utmärkt att det finns eluttag som inte får blockeras av dem som inte nyttjar det. Å andra sidan så finns det få p-platser ändå och frågan är hur många som kan och kommer att nyttja dessa speciella elplatser.

#4
CHESS/CHECKER
2011-02-16 19:48

Ja,ja ,bättre att satsa på fler biogas anläggningar istället...........Det behövs NU!

#5
2011-02-16 21:19

Kan just undra hur många som gör misstaget att tro att det är tillåten p-plats alternativt p-plats med laddningsmöjlighet.

#6
2011-02-16 21:50

Bra, allt för elbilar är bra. Underbart när den dagen kommer och alla avgasrör är borta.

Lång näsa lär ju husbilar och husvagnar få. De tror säkert att det är för dem.

#7
S-E S
2011-02-17 11:03

Skylten är bra. Då vet man var man kan ladda husvagnen på semestern och var man kan stå över natten. Snart kommer det väl en skylt där man kan stå vid trottoarkanten och fylla på bensin ur reservdunken?

#8
2011-02-17 11:16

S-E S, du missade att p-platsen endast gäller för de fordon som använder el för framdrivning.

#9
S-E S
2011-02-18 18:18

Roy, jag missade nog inte det du påpekar, men tillåter mig att ironisera lite. När kan vi andra tanka vid trottoarkanten över natten? Hur kort räckvidd måste du ha eller hur lång tid ska det ta att "fylla tanken" för att få njuta av servicen? Parkeringen under laddningstiden ska väl inte vara gratis? 20 kr per timme, eller stoppar man bara i kontakten och parkerar gratis oavsett laddningsbehov? Hur är det med laddhybrider. Får de ladda vid stolpen? I så fall borde husvagnar få ladda också, åtminstone det fåtal som har elmotorer och kan parkeras utan dragfordon med fjärrkontroll.

#10
Bernt Nilsson, villaägare.
2011-02-21 01:21

Skall elbilister få gratis drivmedlel bör vi bensinbilister få gratis bensin.

Samhället och demokrati bygger på lika värde. Skall vissa få skall alla få.

Vissa männsikor i lägre samhällsklasser haro icke tillgång eller ekonomiska resurser till någon elbil.

Som socialdemokrat är jag emot detta. Jag finner inga ord för denna diskriminering.

Ett rättsvist land vi en gång hade. Det tog borgarna ifrån oss.

#11
emellertid
2011-02-21 11:12

Ja detta är ju ett måste om man på allvar vill börja införa elbilar i trafiken. Självklart skall inte bensinbilar få parkera på dessa platser, men det skall ju endast vara på de platser med parkeringar i anslutning till bostadsområden. I stadskärnor med parkeringar för shopping bör det kanske endast finnas några få "el-parkeringar" Man kör väl ändå inte ut och shoppar utan att ha fulladdat batterierna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.