Bild
Nästa artikel
Krönika

Bort med ljusen, in med rondeller och 30-skyltar!

Publicerad 11 mars 2009 (uppdaterad 24 januari 2011)
"Vad skulle hända om vi sänkte högsta tillåtna hastighet till 30 km/tim
i storstäderna och i byarna..."

Jag och hela familjen åker till Vamlingbo på södra Gotland, för sjätte året i rad, för att njuta semester med bad på Sveriges solsäkraste plats. På ett lyckosamt sätt får vi än en gång hyra magasinet till den gamla Konsumbutiken - trots att vi var ute i sista stund - och i samma ögonblick som vi rullar in i byn kopplar kroppen av som en Pavlovs hund-reflex inför synen av kyrkan och det gamla mejeriet.

De flesta hus här ligger längs med landsvägen, som i många gamla orter. Det är perfekt för dem som är på genomresa med gratis sightseeing genom vacker gammal jordbruksbygd, men tyvärr är det få som anpassar hastigheten till det. Turisterna på väg till badplats eller Hoburgsgubbe blåser förbi i 90 knyck och vi som bor i hus två meter från vägen får binda fast hundar, barn och paraplydrinkar så att ingen olycka kommer och förstör semestern.

För sjätte året i rad sitter jag i trädgården och tänker, dessa byar är inte anpassade för hastigheter över 30 km/tim. Egentligen är de inte planerade för någon fart överhuvudtaget. Många vägar, till och med en del stora motorleder, har sitt ursprung långt tillbaka innan det ens fanns häst och vagn. Delar av E4:an kan härledas till vandringsleder som funnits sedan urminnes tider som i sin tur inte sällan skapats när människor tagit över upptrampade djurstigar från rävar och annat småvilt.

Det är kulturhistoria under all makadam men det är det inte ofta man tänker på. Så småningom har små samhällen vuxit upp kring stigarna som breddats för häst och vagn och en dag adlats till bilväg med grus. Fordonen har utvecklats och vägarna asfalterats men byarnas dimensioner är oförändrade. Det blir till slut en märklig obalans när gammalt möter nytt, helt utan proportioner.

Jag förstår de praktiska omständigheter som tvingar fram höga hastigheter, speciellt för de bofasta som naturligtvis fullständigt struntar i att titta på Vamlingbos vackra prästgård när de passerar på väg till Burgsvik för att hyra Die Hard III på macken, men jag blir ledsen i alla fall. Jag sitter i trädgården och vresar varje gång en 90-knyckare bränner förbi och försöker motstå impulsen att springa ut och kasta sten, (men glömmer att jag själv kör i samma hastighet genom lika små byar på väg till mitt sommarparadis).

Med min - milt uttryckt - blygsamma kunskap om hastigheter i relation till samhällets tillväxt och infrastruktur och bla, bla, bla måste jag ändå lekmannamässigt fråga: vad skulle hända om vi sänkte hastigheten till 30 km/tim som högsta tillåtna hastighet i både storstäder och genom byarna? Tror du verkligen, handen på hjärtat, att livet skulle förlora i kvalitet? För det är väl ändå den frågan allt kommer ner till i slutändan.

Jag tror det skulle bli bättre, för de flesta av oss. Tänk små samhällen, fulla med vägbulor så allt över 30 km/tim vore omöjligt. Och kom inte dragandes med ambulans- eller brandkårssnacket, en normalsträcka genom byn skulle förlängas med en minut. Och i storstäderna når medelhastigheten ändå sällan över 20 km/tim med köer och trafikljus. Bort med de flesta ljusen, in med rondeller och 30-skyltar. Allt skulle gå lika snabbt/långsamt men bli snällare. En vänlig trivselbilism, tycker du det låter larvigt? Jag med, men oj vad trevligt!  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-03-11 17:21
Lisbeth Olofsson (ej verifierad)

Jag tycker att du har fullständigt rätt. Det är just så som det är i en del små samhällen idag.Det Gäller att övertala vägverket att dom gör sitt bästa för att infria våra önskningar.
Hälsningar Lisbeth

#2 • 2009-03-11 17:41
Björn Hall (ej verifierad)

Jag håller med Dig till 100 %.

#3 • 2009-03-11 17:47
Lasse G (ej verifierad)

Jag håller också med. Jag bor i en by utmed E-22 med 14000 bilar/dygn som kör igenom byn och skulle därför gärna se att det blev rondeller på varje sida om byn och 30 km/tim mellan dem. Gärna lite gupp också.
Vad då trafikhinder? Huvudsaken är väl ändå att jag skall kunna släppa ut barn och hundar på vägen, utan att de riskerar att bli överkörda.

#4 • 2009-03-11 17:57
Christer (ej verifierad)

Skitsnack.
Rondeller ärok, men vi måste själva lära oss att anpassa hastigheten till omständigheterna.

#5 • 2009-03-11 18:09
Roy (ej verifierad)

Det här är något av det bästa du skrivit, Johan!
Visst är det så här det borde vara.
Jag har själv, för bortåt 30 år sen, dammat omkring på vägarna kring Kall (som ligger på rätt sida om Åreskutan). Dock har jag alltid, utan undantag, tagit det lugnt genom byarna. Detta av ren hänsyn till de boende, men även på grund av den ökade olycksrisken.
Jag såg i Vi Bilägare att det tydligen ligger något slags motorcentrum för fartdårar i just Kall (och även att tidningens vintertester gärna förläggs dit). Det är inte utan att jag blir lite fundersam över hur det påverkat denna mycket vackra och stillsamma trakt.
Just småskaligheten är något man alltför ofta saknar nuförtiden. Två motpoler: Sigtuna och Tensta. I Sigtuna är allt i mänsklig skala; nära och påtagligt. I Tensta/Rinkeby är det stora, tomma gräsplaner och parkeringsplatser, billeder och ointagbara husfasader. Ingenting man gärna stannar upp vid åsynen av - från bilen, vad annars? Området är ju inte anpassat till något annat.
Fram för en levande landsbygd!

#6 • 2009-03-11 18:21
Markus (ej verifierad)

Idén med tätorter är intressant av en annan anledning. Jag tror rätt många skulle bli mycket förvånade om de visste hur mycket stoppen påverkar bränsleförbrukningen (lite slarviga tester hemma har givit mig uppgiften att för varje stopp du gör under en mil ökar bränsleförbrukningen den milen med strax under 5%). En bil som tidigare drog så där en liter milen i stan och ökade sträckan mellan varje stopp från säg 300 m till 500 m komma ned i så där 0,7 l/mil.
Vi måste få lära oss, redan från körskolorna, att eftersträva ett så jämnt trafiktempo som möjligt. Inte eftersträva hög marschfart utan jämn fart.
Och vi måste, på många ställen och i tidig ålder, lär oss att allting inte måste gå så förbannat fort jämnt!

#7 • 2009-03-11 18:53
Saabnisse (ej verifierad)

Jag bor i ett villaområde med max hastighet 30.
Tyvärr har vi här en genomfartsgata till en större segelbåtshamn och det är intressant, men tråkigt, att se en del, som väl är inte alla, segelbåtsägare sätta ett plustecken mellan 30-skyltarna och köra 60+ för att så snabbt som möjligt hinna till bryggan och kasta loss för att komma ut på böljan i fyra knop.
Varför? Man har ju tydligen inte så bråttom när man accepterar att färdas i fyra knop!(ca 7,5km/t!)

#8 • 2009-03-11 19:11
MS (ej verifierad)

Ok Johan, men inga vägbulor, snälla.

#9 • 2009-03-11 19:13
PEO (ej verifierad)

Gupp sänker farten över dem ganska effektivt med de är inte miljövänlig. Accelerationerna kostar bränsle och ger koldioxidutsläpp, bromsningarna ökar partikeltätheten i luften.
Det måste finnas andra sätt att tvinga ner farten. 30 är en bra fart men inte ur miljösynpunkt, eftersom man måste växla ner.
När har vi en GPS-styrd fartbegränsare i varje ny bil?

#a • 2009-03-11 19:15
Kjell-Åke (ej verifierad)

Bra förslag men utopi. Kan man inte ens få vissa föräldrar att köra i 30 vid skolan, eller de och andra trafikanter där det finns 30 km/tim begränsning i deras eget villaområde, hur skall man då få folk att köra i 30 där man inte anser det behövligt.
Rondeller är jättebra för framkomligheten, men efter att ha sett Vi Bilägares svar från folk om hur de anser att man skall köra i rondell, blir man betänksam eftersom alla har sin egen teori om hur man skall uppträda i en sådan, och knappt hälften vet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.