Nästa artikel
Ny rapport: Biltillverkarna bommar klimatmålet
Nyheter

Ny rapport: Biltillverkarna bommar klimatmålet

Publicerad 2022-11-15 06:15
De stora biltillverkarna kommer bygga 400 miljoner fler bilar än koldioxidbudgeten tillåter, enligt en ny rapport från Greenpeace.

Flera biltillverkare har tagit fram en plan för när förbränningsmotorerna ska fasas ut. För de flesta märken handlar det om någon gång under 2030-talet, och vissa märken har dessutom lagt in en brasklapp om att avgasmotorerna kan finnas kvar längre än så beroende på ”marknadsläget”.

Enligt en ny analys från organisationen Greenpeace går biltillverkarnas ambitioner helt på tvärs med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Både Toyota, Volkswagen och Hyundai/Kia kommer enligt prognosen sälja dubbelt så många bilar som koldioxidbudgeten tillåter, hävdar Greenpeace. Den globala ”överproduktionen” av bilar med förbränningsmotorer kommer vara 400 miljoner bilar.

”Biltillverkarna måste börja ta sitt ansvar på allvar”

Greenpeace hävdar att biltillverkarna kastar bensin på brasan.

– Volkswagen och de andra biltillverkarna måste börja ta sitt ansvar på allvar och sluta sälja fler bensin- och dieselmotorer. Alla som inte förändrar sig snabbt ställs inför risken att bli stående med miljontals osäljbara förbränningsmotorer, säger Mauricio Vargas på Greenpeace.

Hittills har bara Volkswagen kommenterat rapporten. En talesperson säger att företaget storsatsar på elbilar för att sänka utsläppen och att det är felaktigt att göra prognoser utifrån hur marknaden ser ut nu.

Volkswagen har lanserat flera elbilar men utrullningen ökar för långsamt, enligt Greenpeace. VW kommer därför sälja minst dubbelt så många förbränningsbilar som klimatbudgeten tillåter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 2022-11-18 06:52 40-talisten skrev: "Vilka 75…
  • 2022-11-17 15:06 Vem vill sänka sin…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.