Nästa artikel
BMW: Fel att sätta stopp för förbränningsmotorer
Nyheter

BMW: Fel att sätta stopp för förbränningsmotorer

Publicerad 15 september 2022
Att sluta sälja vanliga bensin- och dieselmotorer på kort sikt är inget BMW-chefen skriver under Oliver Zipse på. Enligt honom skulle det leda till ”störningar som ingen kan kontrollera”.

BMW har lagt ned miljarder på att utveckla elbilar de senaste åren, från i3 till dagens modeller. Men trots det ser märket ingen anledning att fasa ut förbränningsmotorerna under den närmaste framtiden.

– Vi tycker det är fel att stoppa förbränningsmotorn i Europa. Bilindustrin kommer se väldigt annorlunda ut när det gäller skala och struktur än i dag om bara en enda teknologi ska användas, sa BMW-chefen Oliver Zipse på en konferens om innovation nyligen, enligt Wirtschaftswoche.

BMW vill alltså fokusera på många olika drivlinor istället för bara eldrift. Politikerna borde vara öppna för att sänka utsläppen oavsett på vilket sätt det görs, tycker Oliver Zipse. Att stoppa försäljningen av bilar med förbränningsmotorer helt skulle leda till ”störningar som ingen här kan kontrollera”, sa han.

”Vi tycker det är fel att stoppa förbränningsmotorn i Europa”

BMW ska börja bygga en vätgasdriven version av suven X5.

Tror på vätgas

En anledning till att BMW vill fortsätta bygga förbränningsbilar är att laddinfrastrukturen enligt Oliver Zipse kommer ta många år att bygga ut. Han förespråkar även bränslecellsbilar och BMW ska börja bygga suven X5 med vätgasdrift.

– Vi tror starkt på vätgas. Det kommer och det kommer även till BMW, det är jag väldigt säker på.

Tidigare i år kom nyheten att BMW, trots allt tuffare avgaskrav, utvecklar nya förbränningsmotorer

– Vi behöver toppmoderna förbränningsmotorer under några år för att minska koldioxidutsläppen i personbilsklassen globalt på ett effektivt sätt, har utvecklingschefen Frank Weber sagt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 18 september 2022 Axa Tyvärr är det just på…
  • 17 september 2022 Saabnisse Nu är det kanske…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.