Nästa artikel
Ny rapport: Biltillverkare kopplas till tvångsarbete i Kina
Nyheter

Ny rapport: Biltillverkare kopplas till tvångsarbete i Kina

Publicerad 2024-05-21 09:52 (uppdaterad 2024-05-21 10:22)
En rapport från USA slår fast att BMW, Jaguar Land Rover och Volkswagen använt bildelar som tillverkats under tvångsarbete i Kina. ”De stoppar huvudet i sanden”, säger en amerikansk politiker.

Tidigare i år stoppades tusentals nya bilar i amerikanska hamnar. Anledningen var att de innehöll en komponent som kunde ha tillverkats med hjälp av tvångsarbete i Kina.

Nu slår en amerikansk rapport fast att BMW, Volkswagen och Jaguar Land Rover köpt delar från ett kinesiskt företag som brutit mot lagen om tvångsarbete i Xinjiang-regionen. Delarna ska ha levererats via underleverantörer och inte direkt till biltillverkarna.

Jaguar Land Rover uppger att delarna använts i äldre modeller och slutade använda delarna när de fick veta att det införts sanktioner mot det kinesiska företaget. De delar som redan hunnit levereras förstördes.

För BMW:s del handlar det om 8 000 nya Minibilar som innehåller delar från företaget. BMW uppger att importen av delarna stoppats och att de bilar som innehåller komponenter från det kinesiska företaget ska kallas in till verkstad.

– Biltillverkarna stoppar sina huvuden i sanden och svär att de inte kan hitta något tvångsarbete i sina leveranskedjor. Deras riktlinjer för detta är uppenbarligen inte tillräckliga, säger demokraten Ron Wyden i amerikanska senaten som också är ordförande i den kommitté som undersökt ärendet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-05-22 06:08 SnookerPro du menar väl…
  • 2024-05-22 00:24 Det hysteriska försvaret av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.