Nästa artikel
Tusentals bilar stoppas i amerikanska hamnar
Nyheter

Tusentals bilar stoppas i amerikanska hamnar

Publicerad 2024-02-15 13:17 (uppdaterad 2024-02-15 15:44)
Mängder av nya bilar har stoppats i amerikanska hamnar eftersom de har en komponent som kan ha tillverkats med tvångsarbete i Kina.

Tusentals bilar från Porsche, Bentley och Audi har stoppats i amerikanska hamnar. Det beror på att de innehåller en komponent tillverkad i Kina som kan ha brutit mot reglerna om tvångsarbete, skriver Financial Times.

Leveranserna av de nya bilarna har nu pausats till slutet av mars och den elektroniska komponenten ska bytas ut. USA blockerar importen av produkter som tillverkats med tvångsarbete i vissa delar av Kina.

Komponenten har levererats till Volkswagen i flera led, och en talesperson för Volkswagen säger att företaget inte känt till komponentens exakta ursprung eftersom den skickats från en ”underleverantör till en underleverantör”.

Volkswagen ska utreda händelsen och sedan ”vidta lämpliga åtgärder”, enligt ett uttalande.

Det är oklart om den kinesiska komponenten även finns i bilar som sålts och levererats i Sverige.

– Vi har ingen mer information eller kunskap i ärendet från svensk horisont, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen i Sverige, till Vi Bilägare.

Volkswagens svar

Så här lyder Volkswagens kommentar om importstoppet:

”Leveranserna av modeller från några av Volkswagen-koncernens märken har försenats i USA. Det beror på att man kommer byta ut en liten elektronisk komponent – som är en del i en större kontrollenhet. Bakgrunden till det är amerikanska införselregler. 

Volkswagen-koncernen tar alla uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter på största allvar och det gäller även i leverantörsleden. Så fort som sådana uppgifter kommer upp till ytan vidtar man åtgärder snarast möjligt. 

När man fick information om sådant kopplat till en leverantör till en av koncernens underleverantörer agerade man direkt och jobbar nu med att ta reda på fakta och därmed rätt steg.
 
Vi har ingen mer information eller kunskap i ärendet från svensk horisont.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2024-02-16 01:24 iPhone tillverkas…
  • 2024-02-15 23:50 L. Mäkinen skrev: Pi skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.