Nästa artikel
Ny rapport: 2 000 nya elbilsladdare behövs – varje dag
Nyheter

Ny rapport: 2 000 nya elbilsladdare behövs – varje dag

Publicerad 6 april 2022
Det behöver byggas betydligt fler nya laddare för elbilar än i dag – annars väntar laddbrist och långa köer. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Acea.

Det har aldrig tidigare rullat ut så många nya elbilar på vägarna. Bara i Sverige ökade antalet nyregistrerade elbilar med 250 procent i mars jämfört med samma månad i fjol och hittills i år har nästan 20 000 nya elbilar registrerats.

Laddnätverket hänger dock inte med. Snabbladdarna längs europeiska vägar måste bli betydligt fler, annars finns risk för ”laddbrist” och långa köer, särskilt vid högtider och semestrar. Det varnar branschorganisationen Acea för i en ny rapport.

De senaste fem åren har elbilsförsäljningen tiodubblats i EU. Under samma period har antalet publika elbilsladdare bara blivit 2,5 gånger fler. I rapporten som är framtagen tillsammans med konsultfirman McKinsey uppger Acea att det behövs 6,8 miljoner nya laddpunkter till 2030 – nästan dubbelt så många som Europeiska kommissionen föreslagit.

Beskedet innebär att det i princip behövs 14 000 nya laddpunkter varje vecka, eller 2 000 per dag. I nuläget byggs omkring 2 000 nya laddpunkter per vecka.

– Den svåraste utmaningen nu är att övertyga alla medlemsstater att snabba på och bygga den infrastruktur som behövs, säger Oliver Zipse, chef för BMW och ordförande i Acea.

Nya laddpunkter är visserligen inte gratis, men i förhållande till andra infrastruktursatsningar är de prisvärda eftersom de sänker utsläppen betydligt mer än andra projekt, hävdar Acea.

Stora länder halkar efter

De största länderna i EU halkar efter mindre länder när det gäller att bygga nya laddpunkter för elbilar. Siffran visar vilka länder som kommit längst i att bygga så många publika AC- och DC-laddare som behövs.

Land Andel färdigbyggda laddare
Österrike 29,6%
Ungern 22%
Rumänien 21,2%
Nederländerna 18,4%
Frankrike 14,6%
Italien 13,3%
Belgien 13,3%
Sverige 10,6%
Spanien 10%
Tyskland 5,8%
Övriga länder 9,8%
Snitt EU 11,5%

Källa: Acea 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 9 april 2022 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 9 april 2022 Ja lösningar finns såklart,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.