Nästa artikel
Nu tittar Försvarsmakten på biobränslen och eldrift
Nyheter

Nu tittar Försvarsmakten på biobränslen och eldrift

Publicerad 10 maj 2022
För att sänka utsläppen tittar Försvarsmakten närmare på både biobränslen och eldrift.

Precis som många andra myndigheter ska Försvarsmakten minska utsläppen. Det kan också vara viktigt av rent operativa skäl att se över vilka bränslen som används i fordonen, enligt Gustav Krantz på Försvarsmaktens försörjningssektion.

– Om vi inte kan använda samma drivmedel som de civila användarna måste vi ju bygga en egen logistiklösning, vilket skulle skapa en del bekymmer, säger han i en artikel på Försvarsmaktens sajt.

En faktor som gör valet av bränsle mer invecklat är att många av Försvarsmaktens fordon har extremt lång livslängd. Det är inte ovanligt att fordon från 1960-talet fortfarande är i drift.

Långtidslagring

När det gäller biobränslen tror forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut att HVO-diesel är bäst på kort sikt. Det kan nämligen lagras under betydligt längre perioder än andra biodrivmedel som Fame eller RME. Men HVO har också nackdelar och få länder vid sidan av Sverige och Finland satsar på bränslet.

För vissa typer av fordon kan även eldrift vara ett alternativ.

– Men krav på bland annat uthållighet och tillgänglighet begränsar användningsområdet mer än i de flesta civila sammanhang, säger Gustav Krantz.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 10 maj 2022 Masterplanner skrev:…
  • 10 maj 2022 Äntligen någon som inser att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.