Bild
Nästa artikel
Tusentals bilar kan bli inkallade till militärtjänst

Tusentals bilar kan bli inkallade till militärtjänst

Nyheter

Försvarsmakten har återupptagit gamla rutiner som ger dem rätt att överta privata fordon om det skulle bli krig eller höjd beredskap i Sverige.

I somras mottog en utvald grupp svenskar ett brev från Försvarsmakten där det förklarades att deras fordon kan behöva inlösas av staten om det blir höjd beredskap eller krig i Sverige. 
– I juni skickades det ut några tusen brev. Det är första gången det görs i större skala sedan slutet på 1990-talet, säger major Otto Gröntoft, projektledare för uttagning av fordon på Försvarsmakten. 

Systemet har legat vilande i flera år, men sedan regeringen beslutat att återuppta och förstärka totalförsvarsplaneringen har det börjat användas igen. Totalförsvaret består av både militär och civil verksamhet och finns för att förbereda Sverige för krig.  

Mottagarna av breven kan använda sina fordon som vanligt men om det blir höjd beredskap ska de lämnas över till totalförsvaret. Det sker på en förutbestämd avlämningsplats där fordonet värderas av en besiktningsman utsedd av Länsstyrelsen. Sedan får den tidigare ägaren ersättning motsvarande vad besiktningsmannen kommit fram till.  

"Att vi tar ut mycket från Volvo eller Scania är vare sig en hemlighet eller en överraskning."

– Fordonstyperna speglar de behov som finns hos krigsförband och de krigsorganiserade myndigheterna. Det spänner över från långtradare till snöskotrar i ett 40 olika fordonstyper. Lastbilar, mindre skåpbilar och personbilar är i majoritet, berättar Otto Gröntoft. 

Kan du säga något om vilka sorters personbilar ni valt att rikta in er på?
– Vi söker pålitliga arbetshästar av ett fåtal märken. Det måste finnas gott om reservdelar om det uppstår en situation där vi får problem med tillgången. Det speglar alltså inte nödvändigtvis nuvarande marknadssituation. Men att vi tar ut mycket från Volvo eller Scania är vare sig en hemlighet eller en överraskning. 

Står egenskaper som fyrhjulsdrift högt i kurs när ni väljer vilka bilar ni ska ta ut?
– Ja och dragkrok är en annan sak som kan vara användbart. 

Reaktionerna från fordonsägarna har varit få, men till mesta delen positiva. Tack vare dessa har informationen på Försvarsmaktens hemsida förbättrats. 
– Det är viktigt att veta att beskedet om uttagning inte kan överklagas. Du kan överklaga värderingen som görs om du inte är nöjd med ersättningen, men du måste fortfarande lämna ifrån dig bilen, förklarar Otto Gröntoft. 

Försvarsmakten kommer att fortsätta skicka ut fler brev om fordonsuttagning under 2019, om än i mindre skala.

Diskutera: Vad tycker du om försvarsmaktens fordonsuttagning? ​​​​​​​

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-08-20 10:32

Tur man åker koreansk bil utan allhjulsdrift och dragkrok så man får rå om sin bil själv.

#2
2019-08-20 11:09

Hmm, undrar om militären har tänkt på att dagens moderna fordon är ständigt uppkopplade?
Blir lätt för FI* att se var bilen är...

*När jag gjorde militärtjänst så användes förkortningen FI om fiende, när sedan Feministiskt Initiativ bilades och tog partibenämningen FI så blev det genast väldigt tydligt vad det partiet handlade om.

#3
2019-08-20 13:11

Att leva under ockupation verkar vara eländigt med brist på mat och värme. Så då behövs bilen för "semester" utomlands. Öresundsbron skjuts väl i bitar direkt så mitt val blir att åka drygt 14 mil norrut till Vassbotten.

#4
2019-08-20 14:01

Då finns det risk att min nya Volvo XC60 B5 AWD kommer att bli krigsplacerad. Försvaret behöver ju, som de skriver, driftsäkra bilar!

#5
2019-08-20 14:04

Volvo diesel är så nära en traktor man kan komma.

#6
2019-08-20 14:39

På 70-talet blev min mc Honda CB 450 krigsplacerad. Men någon ersättning var det inte tal om då...

#7
2019-08-20 14:51

40-talisten, det var för att jag ville vara MC ordonnans om det blev krig, då funkar en robust CB modell väldigt bra.

#8
2019-08-20 15:28

Då kanske SUV-bilar äntligen kommer till riktig användning.

#9
2019-08-20 16:32

Helt självklart för den som förstår vad det handlar om.

#10
2019-08-20 16:34

Gissar att man ratar allt vad eldrift heter alltså även hybrider. De idealiska lättreparerade och fältmässiga bilar utan bling finns .
nog inte längre så jag skulle nog skippa kriget.

#11
2019-08-20 19:07

ÖB låter hälsa att stridspittar och kamikazepiloter med DKW, BMW och Messerschmitt uppmanas att inställa sig vid stora tallen på Skillingaryds skjutfält.

#12
2019-08-20 19:45

Självklart! En allt större del av Sveriges befolkning har startat mobiliseringen av Sveriges försvar, de har ju skaffat Stadsjeepar. Det skulle vara kul att se dem köra i kortege efter terrängbil 11, 20, 30 som jag själv är utbildad på-vi körde bl a över halvstora trädstammar, stenbumlingar mm.

#13
2019-08-20 20:36

Pseudonyhet, förfogandelagen från 1978 ger staten i princip oinskränkt rätt att genom förfogande ta all utom statlig egendom i anspråk genom nyttjanderätt, dessutom i många fall även ägarens tjänster!

#14
2019-08-21 11:58

Optimus, jag se framför mig i kriget där soldaterna står och svär varför den nedsjunkna SUV:en inte har riktigt fyrhjulsdrift och plast detaljer...

#15
2019-08-23 16:23

Känns lite stenålder o ninjakänsla att behöva ge upp sin bil för "dårarnas-krig", tycker jag.. Står det i köpekontraktet? Tur att man kör Tesla S, men undrar om en LandRover Disco kan bli aktuell? Förhoppningsvis svår att få reservdelar till (nu när GB hoppar EU) - annars ganska kapabel i sammanhanget..
Undrar när människan slutar med att kriga - verkar fortfarande som om vi är grottmänniskor, innerst inne. Men det är en stor industri som genererar många jobb och dyra "leksaker", så kanske därför...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.