Nästa artikel
Tusentals bilar kan bli inkallade till militärtjänst
Nyheter

Tusentals bilar kan bli inkallade till militärtjänst

Publicerad 20 augusti 2019 (uppdaterad 22 augusti 2019)
Försvarsmakten har återupptagit gamla rutiner som ger dem rätt att överta privata fordon om det skulle bli krig eller höjd beredskap i Sverige.
I somras mottog en utvald grupp svenskar ett brev från Försvarsmakten där det förklarades att deras fordon kan behöva inlösas av staten om det blir höjd beredskap eller krig i Sverige. 
– I juni skickades det ut några tusen brev. Det är första gången det görs i större skala sedan slutet på 1990-talet, säger major Otto Gröntoft, projektledare för uttagning av fordon på Försvarsmakten. 

Systemet har legat vilande i flera år, men sedan regeringen beslutat att återuppta och förstärka totalförsvarsplaneringen har det börjat användas igen. Totalförsvaret består av både militär och civil verksamhet och finns för att förbereda Sverige för krig.  

Mottagarna av breven kan använda sina fordon som vanligt men om det blir höjd beredskap ska de lämnas över till totalförsvaret. Det sker på en förutbestämd avlämningsplats där fordonet värderas av en besiktningsman utsedd av Länsstyrelsen. Sedan får den tidigare ägaren ersättning motsvarande vad besiktningsmannen kommit fram till.  

"Att vi tar ut mycket från Volvo eller Scania är vare sig en hemlighet eller en överraskning."

– Fordonstyperna speglar de behov som finns hos krigsförband och de krigsorganiserade myndigheterna. Det spänner över från långtradare till snöskotrar i ett 40 olika fordonstyper. Lastbilar, mindre skåpbilar och personbilar är i majoritet, berättar Otto Gröntoft. 

Kan du säga något om vilka sorters personbilar ni valt att rikta in er på?
– Vi söker pålitliga arbetshästar av ett fåtal märken. Det måste finnas gott om reservdelar om det uppstår en situation där vi får problem med tillgången. Det speglar alltså inte nödvändigtvis nuvarande marknadssituation. Men att vi tar ut mycket från Volvo eller Scania är vare sig en hemlighet eller en överraskning. 

Står egenskaper som fyrhjulsdrift högt i kurs när ni väljer vilka bilar ni ska ta ut?
– Ja och dragkrok är en annan sak som kan vara användbart. 

Reaktionerna från fordonsägarna har varit få, men till mesta delen positiva. Tack vare dessa har informationen på Försvarsmaktens hemsida förbättrats. 
– Det är viktigt att veta att beskedet om uttagning inte kan överklagas. Du kan överklaga värderingen som görs om du inte är nöjd med ersättningen, men du måste fortfarande lämna ifrån dig bilen, förklarar Otto Gröntoft. 

Försvarsmakten kommer att fortsätta skicka ut fler brev om fordonsuttagning under 2019, om än i mindre skala.

Diskutera: Vad tycker du om försvarsmaktens fordonsuttagning? ​​​​​​​

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.