Nästa artikel
Nu är bensinen dyr – men det beror inte på E10
Nyheter

Nu är bensinen dyr – men det beror inte på E10

Publicerad 2 augusti 2021 (uppdaterad 7 oktober 2021)
Andra faktorer påverkar mycket mer än att det är lite mer etanol i bensinen, säger vd:n för Drivkraft Sverige.

Den 1 augusti höjdes andelen etanol i 95-oktanig bensin från 5 till 10 procent. Men trots att etanolbränslet är dyrare att producera kommer detta kommer inte ha någon nämnvärd påverkan på bensinpriset. Det menar Johan Andersson, vd för Drivkraft Sverige, före detta Petroleum- och Drivmedelinstitutet.
 – Etanol är dyrare, men det är fortfarande 90 procent bensin i bränslet. Om råoljepriset flyttar sig någon dollar hit eller dit har det större påverkan än att bensinen innehåller lite mer etanol, säger han till Vi Bilägare.

Däremot har den så kallade E10-bensinen 1,8 procent lägre energiinnehåll jämfört med E5, vilket kan göra att bränsleförbrukningen ökar en aning.

Omkring 60 procent av bensinpriset vid pumpen utgörs av skatt och moms. E85 har lägre beskattning, vilket gör det billigare att tanka trots att bränslet i sig är dyrare.

I sommar har bensinpriserna ökat, vilket är normalt när efterfrågan går upp i semestertider. Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på obemannade mackar är nu 16,74 kronor.

Priset alltså är fortfarande lägre än de rekord vi såg våren 2019,  men det är trots det en dramatisk ökning jämfört med sommaren 2020 då priserna låg kring 12 kronor per liter.

De låga priserna förra sommaren berodde på att efterfrågan på olja minskade dramatiskt när många samhällen i och med coronapandemin stängdes ned. Nu har stora delar av världen öppnat upp igen och efterfrågan är åter hög, vilket driver upp priserna. Just nu kostar ett fat råolja omkring 73 dollar, jämfört med 41 dollar för ett år sedan.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (71)

  • 15 augusti 2021 A.L skrev: 135-5500 dollar…
  • 13 augusti 2021 Angående rubriken. Köpte en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.