Nästa artikel
E10 i bensinen, Volkswagen Arteon och Lynk & Co 01
Podcast

E10 i bensinen, Volkswagen Arteon och Lynk & Co 01

Publicerad 12 maj 2021 (uppdaterad 7 oktober 2021)
Avsnitt 226: I sommar blandas bensinen om vid pumpen – men vad får en högre andel etanol för konsekvenser? Dessutom provkörningar av snyggfolkan där insidan har svårt att matcha den yttre skönheten och delningsbilen från Volvos kusin. Och Bilrådet letar laddbart och begagnat.

Veckans hetaste ämne som behandlas i Vi Bilägares podcast är den nya bensinen E10, som snart dyker upp på svenska mackar. De flesta nyare bilar klarar E10 och du kan se en lista här på alla modeller.

I dag står det E5 på tankhandtaget och tanklocket, men märkningen är ganska liten. Och den är inte alltid gjord på rätt sätt. 

– Det ska vara en cirkel om det är bensin och en fyrkant för diesel. Men på macken där jag tankar har de gjort fel, så bensinen har en fyrkant, säger Maria Dahlin.

”På macken där jag tankar har de gjort fel”

Branschen räknar med att bensinförbrukningen kommer öka med 1,8 procent jämfört med dagens bensin. En bilist som kör 1 500 mil om året i en bil som drar 7 l/100 km får därmed betala 300 kr mer om året förutsatt att bensinpriset är 15,89 kr/l. 

– Det kanske inte låter mycket men det märks ändå i plånboken. Sedan kommer även bensinpriset med stor sannolikhet påverkas av E10. Etanol är dyrare än fossil bensin så priset kommer gå upp, men branschen kan inte säga hur mycket. Det kommer bli dyrare att köra på bensin framöver men regeringen har inte infört någon kompensation. Många i branschen är nervösa för den här förändringen, säger Fredrik Diits Vikström. 

I veckans avsnitt avhandlas även Volkswagen Arteon Shooting Brake.

Redaktionen diskuterar också om det är okej att äta i bilen. Klas Skarin brukar äta frukost i bilen i form av fil och müsli.

– När jag hörde det så bara svartnade det för ögonen. I princip är det inte okej att äta någonting i bilen utom möjligtvis Ahlgrens Bilar, säger redaktionens städentusiast och rekondexpert Anders Helgesson.

I veckans inslag av Bilrådet får en lyssnare hjälp att välja en begagnad laddbil för 300 000 kr. Den ska vara tyst, bekväm och rymlig.

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Maria Dahlin, Fredrik Diits Vikström och Klas Skarin är även med i segmentet Bilrådet, där du också hör Tommy Wahlström, Anders Helgesson, Nils Svärd och Calle Carlquist. 

Du kan lyssna i spelaren genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.