Nästa artikel
Nissans besked om nya solid state-batterierna
Nyheter

Nissans besked om nya solid state-batterierna

Publicerad 7 februari 2023
Nissan vill bli klassledande inom solid state-batterier för elbilar, som ska ge betydligt högre energitäthet och snabbare laddning.

Nissan planerar att bygga en fabrik för solid state-batterier till 2025. Utvecklingen av den nya batteritekniken ska vara klar 2026 och Nissan siktar sedan på massproduktion under 2028.

– Vi tror att vi har något ganska unikt och är i en klassledande position när det gäller den här tekniken. Vi vill få ned kostnaden jämfört med litiumjonbatterier med 50 procent, fördubbla energitätheten och erbjuda tre gånger snabbare laddning, säger Nissans utvecklingschef David Moss i en intervju med Autocar.

Solid state-batterier använder fast istället för flytande elektrolyt och beskrivs som nästa stora steg i batteriutvecklingen för elbilar. Nissan utvecklar nu tekniken tillsammans med forskare vid universitetet i Oxford.

När den första bilmodellen med solid state-batterier lanseras kommer den byggas på en helt ny plattform. Men i väntan på en elbil med solid state-batterier kommer även dagens litiumjonbatterier i två nya upplagor, varav en utan kobolt.

– Vi tror att det finns några steg kvar för litiumjonbatterier. En viktig motivering för oss är att bli koboltfria. Det tror vi kommer lanseras 2028, säger David Moss.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.