Nästa artikel
Nissan Leaf – nu som limousine
Nyheter

Nissan Leaf – nu som limousine

Publicerad 19 juli 2012 (uppdaterad 20 juli 2012)
Världens första eldrivna limousine har rullat ut i trafik. En förlängd Nissan Leaf ska skjutsa gäster hos ett amerikanskt lyxhotell.

Så här gick det till: karossbyggaren Imperial Coach Builders i Springfield i delstaten Missouri sågade itu en Nissan Leaf, förlängde den med 122 centimeter, flyttade batteripaketet från mitten till bakaxeln och svetsade sedan ihop allt igen.

Därefter försågs kupén med lyxiga material och ytterligare två sätesrader. När allt var färdigt stod där en eldriven limousine med plats för åtta, 181 kilo tyngre än originalbilen. Bilen ska nu användas för att köra gäster vid ett lyxhotell i Nashville.

I sitt ursprungliga utförande har Leaf en räckvidd på 175 kilometer. Hur räckvidden påverkas av den extra vikten i limousinen nämns ingenting om.

Diskutera: Vad tycker du om Nissan Leaf som limousine?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-20 09:46
Förstikön (ej verifierad)

Det brukar bli rätt varmt i sydstaten Tennessee under sommarhalvåret, så det blir nog inte många mil som den rullar med AC:n påslagen (avsiktlig dubbeltydighet) i världens mest AC-täta land. Ser ut som att den har läderklädsel dessutom. Det kommer att klibba skönt mot ryggen i värmen med avstängd AC.

#2 • Uppdaterat: 2012-07-20 12:29
trasten

Nu finns det ju plats för ett batteri till, det borde ju hjälpa!

#3 • Uppdaterat: 2012-07-20 12:42
Förstikön (ej verifierad)

Med tanke på avstånden mellan flygplatser och hotell samt stadskärnor med alla möjliga "utflyktsmål" i de amerikanska sydstaterna, torde det inte bli många turer per dag innan det är dags för laddning. Stoppar man in ett eller två extra batteripaket blir visserligen räckvidden längre, men inte laddningstiden. Och snälla batteribilsfanatiker - innan ni börjar dilla om parallell laddning av de imaginära extra batteripaketen kan ni väl kolla bilden och texten? Det finns inget extra batteripaket i denna bil! Det sista riktat till dig trasten.

#4 • Uppdaterat: 2012-07-20 15:02
trasten

Jag skrev bara att det finns plats för ett batteri till, inget annat!

#5 • Uppdaterat: 2012-07-20 15:41
Förstikön (ej verifierad)

"trasten: Och?! Var ska batteriet (ackumulatorpaketet) placeras. Hur ska det anslutas? Seriellt eller parallellt? Snälla kraxkråkan - tänk efter först. Läs ellära och föreslå sedan dina tankar försiktigt därefter - öppna inte bara käften och ventilera din okunskap. Batterier är inte lika enkla att få på plats som att stoppa in ett antal AA- eller C-batterier i en ficklampa.

#6 • Uppdaterat: 2012-07-20 15:49
trasten

Eftersom batteriet , eller batterierna eftersom det är en mängd små battericeller serie/parallellkopplade, sitter i en behållare under bilen och man har förlängt golvet skulle man kunna tänka sig att man kanske får plats med ett batteri till. Tråkig ton du använder, är det nödvändigt?

#7 • Uppdaterat: 2012-07-20 21:51
Förstikön (ej verifierad)

@trasten: Tråkig ton må så vara, men välgrundad och bättre än aningslös. Vet du hur mycket ett batteripaket väger? Inser du vilken knäckkraft det ger mellan hjulaxlarna i längsriktningen för en förlängd bilkonstruktion? Förmodligen inte. Fordonets vikt har endast ökats med 181 kg -- och det ursprungliga batteripaketet är placerat över bakaxeln -- det ger inget utrymme för en förstärkt basplatta med stabiliserande stålbalkar. Och för övrigt sitter det inte något extra batteripaket i denna - enda - ombyggda Leaf. Det kostar rätt mycket pengar att utveckla ett helt nytt drivpaket till en bil. Har du råd att göra det? Jag tvivlar. Och uppenbarligen har modiifieringsfirman inte heller brytt sig om det, utan bara sågat och svetsat. Så om jag råkar förstöra dina drömmar à la Teknik för Alla - stop dreaming and get a life! Kom igen och diskutera verkligheten istället för pojkrumsdrömmar.

#8 • Uppdaterat: 2012-07-21 00:13
saabnisse

Förstikön, jag måste nog hålla med trasten här om att du har en något onödigt tråkig ton.
Han har ju faktiskt rätt i vad han skriver, det finns plats för extra batteripaket.
Sedan kan det vara en annan sak att hela konceptet mest är till för marknadsföring och för det lilla som limon används till räcker det gott med originalbatterierna.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-21 09:27
Förstikön (ej verifierad)

@saabnisse: En liten teknisk fråga: Var placerar du det extra batteripaketet utan att dess vikt kräver uppstagning med extra bärande detaljer, t.ex. påsvetsade stålbalkar (som också ökar vikten)? Vi snackar inte ett par ficklampsbatterier här, utan ett ackumulatorpaket som väger några hundra kg. Hört talas om maxvikt? Det blir nog inte många passagerare som kan sitta samtidigt i den "drömbilen" som redan innan nödvändiga modifieringar av den bärande konstruktionen och installation av ytterligare ett batteripaket väger 181 kg mer än den typgodkända originalmodellen. Till det kommer med största sannolikhet behovet av effektivare bromsar eftersom den ökade vikten förlänger bromssträckan. Men för tusan - friskt kopplat hälften brunnet som vi sa på labbkursen i elteknik på KTH.

Min tråkiga ton kan nog enklast sammanfattas som att jag tänker efter före när det gäller teknik. Detsamma gäller min körstil på vägarna. Jag är en av de där tråkiga typerna som ligger före dig i kön och som så långt det går försöker att hålla hastighetsgränserna och stannar när det slår om till gult istället för att gasa på och köra mot "färskrött". På samma sätt nappar jag inte på direkten när nya fantastiska tekniska idéer presenteras. Det betyder inte att jag är teknikmotståndare, tvärtom - men, jag vänder och vrider på tingen och försöker se alla aspekter av verkligheten - inte bara svälja de rosaskimrande argumenten som får så många att falla i farstun.

#a • Uppdaterat: 2012-07-21 20:55
saabnisse

Ligger man Förstikön finns det verkligen en anledning att tänka efter.
Vad kan det bero på?
Jo de som kommer ikapp mig kör fortare och då är det min skyldighet att släppa förbi dem så riskfritt som möjligt.
Varför de gör det är faktiskt deras egen sak och det angår inte mig!

Sedan var det aldrig något snack om hållfasthet varken från trastens eller min sida utan enbart att det fanns plats för extra batteripaket.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.