Nästa artikel
Mystiskt fel i Jaguar I-Pace kostar 350 000 att reparera
Nyheter

Mystiskt fel i Jaguar I-Pace kostar 350 000 att reparera

Publicerad 4 februari 2021 (uppdaterad 28 april 2021)
En norsk elbilsägare har fått erbjudande om att reparera ett litet hål i bottenplattan – för 350 000 kronor. Som tur är går kostnaden på försäkringen.

Ett litet hål som knappast ser så mycket ut för världen är i själva verket svindyrt att reparera för en norsk bilägare. Reparationskostnaden hamnar på motsvarande 350 000 svenska kronor.

Det handlar om ett hål i bottenplattan på elbilen Jaguar I-Pace. Norska sajten Motor uppger att två märkesverkstader vill ha mellan 330 000 och 350 000 svenska kronor för att reparera hålet.

Ingen vet riktigt hur hålet i bottenplattan under bilen uppkommit, men en teori är att det skett när bilen lyfts upp på en verkstad för däckbyte. Hålet kan även ha uppkommit på grund av en trottoarkant eller annan ”kraftig yttre påverkan”, enligt en av verkstäderna.

Ingen vet riktigt hur hålet i bottenplattan under bilen uppkommit

Reparationskostnaden för den norska bilen motsvarar ungefär halva nypriset.

Hålet går inte bara att svetsa igen som på en vanlig bensin- eller dieselbil. Eftersom detta är en elbil måste hålet repareras med stor hänsyn till högspänningsbatteriet. Hela ”batterilådan” kan behöva monteras bort och bytas ut, och det behövs även nytt tätningsmedel för att skydda batteriet. Bara det beräknas gå på 130 000 kronor.

Totalpriset för reparationen motsvarar ungefär halva bilens inköpspris och då byts inte ens batteriet ut mot ett nytt. Det är oklart om batteriet skadats på grund av hålet.

Bilen är bara ett halvår gammal. Lyckligtvis kommer reparationskostnaden täckas av bilägarens försäkringsbolag, men han har varit utan bilen i två månader och vill varna andra bilköpare för att elbilsreparationer kan bli dyra.

– Den enda godkända reparationsmetoden för skador på batteriets bottenplatta är i dag att byta ut hela batterilådan, säger Frank Hjalmar Jensen, eftermarknadschef på norska Jaguar och Land Rover, till tidningen.

Läs också: Bilverkstädernas genvägar avslöjade – dyrare och sämre

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.