Nästa artikel
Muthärva på Bilprovningen i Malmö
Nyheter

Muthärva på Bilprovningen i Malmö

Publicerad 28 oktober 2010 (uppdaterad 5 oktober 2023)
En besiktningstekniker i Malmö misstänks ha tagit emot mutor för att godkänna bilar. Bilprovningen vill nu ombesiktiga 245 fordon.

En muthärva rullas nu upp inom Bilprovningen i Malmö. Mot betalning misstänks en besiktningstekniker godkänt ett stort antal fordon vid kontrollbesiktning. Det rapporterar tidningen Sydsvenskan.

Fordon misstänks i vissa fall inte ha varit på plats över huvud taget på besiktningsstationen och i andra fall var kontrollerna betydligt kortare än normaltiden på ungefär 15 minuter.

Bilprovningen startade en internutredning sedan en privatperson tog sin bil till en ny besiktning efter att den blivit godkänd i Malmö. Bilen fick då körförbud.

Teknikern har konfronterats med misstankarna och sagt upp sig. Personen misstänks även ha brutit mot Bilprovningens jävsregler genom att besiktiga anhörigas fordon.

Bilprovningen har nu anmält ärendet till åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

245 bilar återkallas
Dessutom har Bilprovningen granskat protokollen för de 4 000 fordon som teknikern kontrollerat under 2010.

245 bilar misstänks inte ha genomgått en fullständig besiktning och för att garantera trafiksäkerheten ska dessa återkallas till besiktning.

– Vi är angelägna om att de fordon vi identifierat genomgår en fullständig kontrollbesiktning, så att de är trafiksäkra, säger Magnus Ehrenstråhle, vd för Bilprovningen.

Ombesiktningen sker utan kostnad för de berörda kunderna.

– Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat och beklagar det besvär och den oro som detta orsakar våra kunder. Vi har nolltolerans när det gäller den här typen av händelser och gör nu vårt yttersta för att säkerställa att det inte inträffar igen, säger Magnus Ehrenstråhle.

Diskutera: Vad tycker du om muthärvan?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-28 13:30
jarl s (ej verifierad)

Surprise? NOT.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-28 13:43
Gösta_L

Personer med denna typ av arbetsuppgifter bör få gå en kurs i etik och moral i samband med anställning. Kanske borde man till och med innan anställning är aktuell kontrollera om personen i fråga har rätt grundvärderingar. Det är viktigt att vi motorister har fortsatt förtroende för denna kontrollinstans. Hoppas vederbörande får en ordentlig reprimand, det är viktigt att markera att mutor ej är acceptabelt. Speciellt inte inom ett statlig ägt företag.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-28 16:11
ArneAnka (ej verifierad)

Detta förekommer enligt utsago även i Sthlm. En granne hade en "värstingjapan" med över 600 hk. Han lyckades få kontakt med någon via Internet. För 2500 fick han lämna ifrån sig bilen i 3 timmar till en person som kände killen på Bilprovningen. När han fick tillbaka bilen var den godkänd. Han träffade inte killen (eller tjejen), men det funkade.

Så fungerar ett Sverige där korruption knappt förekommer...

#4 • Uppdaterat: 2010-10-28 19:40
Marc (ej verifierad)

På 1990-talet härjade en dylik mutkolv hos SBP Kungsbacka. I samarbete med en privatimportör.
Jag bevisade fusket. Fick tillbaka några tusenlappar
av deras reklamationsavdelning. Filuren ifråga
klarade sej från rättegång, med blev ordentligt
internstraffad. Degradering och förflyttning.

#5 • Uppdaterat: 2010-10-28 20:01
P1800

Om bilprovningen brustit i ledning av sin personal så borde cheferna ta konsekvenserna av detta. Helt fel att tvinga bilägarna besiktiga om fordonen. SBP har haft sin chans att kontrollera. Nu måste det vara upp till bilägaren att avgöra om han är nöjd med tillhandahållen tjänst. Om inte måste bilprovningen ERBJUDA upprepad kontroll utan avgift och därutöver ska bilägarna kompenseras för förlorad arbetsinkomst, extra kostnader och olägenhet.

#6 • Uppdaterat: 2010-10-28 20:02
P1800

Om bilprovningen brustit i ledning av sin personal så borde cheferna ta konsekvenserna av detta. Helt fel att tvinga bilägarna besiktiga om fordonen. SBP har haft sin chans att kontrollera. Nu måste det vara upp till bilägaren att avgöra om han är nöjd med tillhandahållen tjänst. Om inte måste bilprovningen ERBJUDA upprepad kontroll utan avgift och därutöver ska bilägarna kompenseras för förlorad arbetsinkomst, extra kostnader och olägenhet.

#7 • Uppdaterat: 2010-10-28 22:58
Logik? (ej verifierad)

"en privatperson tog sin bil till en ny besiktning efter att den blivit godkänd i Malmö. Bilen fick då körförbud."
 
Måste vara ren bull att denna person besiktat sin bil igen, med att lämna muta först, vad är vitsen?
Rent skitsnack/påhitt.

#8 • Uppdaterat: 2010-10-29 12:20
Raymond K (ej verifierad)

Vad är vitsen med att muta besiktningen så att den undermåliga bilen går igenom? Jag skulle inte vilja vara ute på vägarna om jag visste att min bil inte skulle vara godkänd av besiktningen. Vad händer om man råkar krocka med någon och det kommer fram att bilen inte skulle ha gått igenom besiktningen? Troligen dyra böter och ingen ersättning från försäkringsbolaget. Så det är ganska huvudlöst att muta för att bilen skall gå igenom. Detta om besiktningsmutor har det talats om i många år och det har tydligen aldrig kollats upp förrän nu?

#9 • Uppdaterat: 2010-10-29 19:19
Poff (ej verifierad)

Du kan få körförbud direkt efter en besiktning i en flygande kontroll.
Och besiktningen fråntar sig allt ansvar, så är det..
Oavsett mutor.

#a • Uppdaterat: 2010-12-14 16:13
jhoan (ej verifierad)

jag köpte för 3 mån. sen en av dom 245 bilar, har varit idag på efterkontrollbesiktning , bilen är till skrot, jag har blivit lurad vem ska betala?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.