Nästa artikel
Musikerförbundet vill blockera musik i Teslabilar
Nyheter

Musikerförbundet vill blockera musik i Teslabilar

Publicerad 2023-11-14 14:30
Ännu ett fackförbund ger sig in i Teslakonflikten – med en mycket specifik blockad som riskerar att drabba betydligt fler än bara Teslaägare. Dessutom är den beroende av strömningstjänsternas välvilja.

IF Metalls strejk mot Tesla går vidare och flera fackförbund har presenterat egna sympatiåtgärder. Det gör nu även Musikerförbundet.

I februari nästa år är det tänkt att filmmusiken till SVT-serien ”Historien om Sverige” ska publiceras på strömningstjänster som Spotify. Nu vill Musikerförbundet att just den musiken inte ska kunna spelas upp i Teslabilarnas mediaspelare.

– Vi spelar gärna, men vi är angelägna om att så väl musiker som bilmekaniker är garanterade schysta villkor på jobbet, säger Mattias Qvarsell, ansvarig förhandlare på Musikerförbundet, i ett pressmeddelande.

”Tekniken är otroligt avancerad så det borde gå, men det vet inte vi”

Karin Inde som är förbundsordförande för Musikerförbundet poängterar att det inte är all musik som ska blockeras i Teslabilarna, utan bara ”Historien om Sverige”-musiken.

– Det handlar om en utgivning som är på gång. Det handlar om en markering från vår sida för att stödja Teslamekanikerna i deras kamp för den svenska modellen, säger Karin Inde till Vi Bilägare.

Förbundet ska nu förhandla med SVT och kravet är att musiken enbart ska gå att lyssna på i Teslas mediaspelare. Men det är också beroende av att strömningstjänsterna går med på blockeringen, och att den rent tekniskt går att genomföra.

– Det är en fråga för till exempel Spotify. Det finns tre musiktjänster i Teslas mediaspelare: Spotify, Tidal och Apple Music. Tekniken är otroligt avancerad så det borde gå, men det vet inte vi. Risken är att musiken måste stoppas överallt. Det antar jag att SVT kollar upp.

SVT-serien ”Historien om Sverige” har plötsligt hamnat mitt i konflikten mellan Tesla och IF Metall. Karin Inde är Musikerförbundets ordförande. Foto: Montage/SVT & Musikerförbundet

Samtidigt saknar exempelvis Spotify, som förbundet är beroende av för att få igenom kravet, svenskt kollektivavtal. Om Teslablockeringen inte går att genomföra är Musikerförbundet därför villiga att blockera musiken för alla lyssnare.

– Det kan drabba tredje person, ja. Som det emellanåt tenderar att göra när man gör sådana här insatser.

Om förbundet får igenom blockeringen av musiken, men den fortfarande går att lyssna på i strömningstjänsternas vanliga appar, finns det inget som hindrar en Teslaägare från att helt enkelt lyssna i mobilen via bilens högtalare.

Kan blockaden utökas till mer musik framöver?

– Det är inget vi har för avsikt att göra just nu. Men det är förstås något vi diskuterar, säger Karin Inde.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 2023-11-16 13:47 Isoderlund. ( Nu låter IF…
  • 2023-11-16 11:10 bejje skrev: Mr Snoid skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.